GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πονοκέφαλος: Οι λόγοι εμφάνισης της ημικρανίας και πώς αντιμετωπίζεται

Οι κεφαλαλγίες θεωρούνται από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αναγκάζοντάς τους συχνά να ...


Οι κεφαλαλγίες θεωρούνται από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αναγκάζοντάς τους συχνά να παίρνουν αναλγητικά σκευάσματα και να παίρνουν κάποια ιατρική συμβουλή.

Οι ημικρανίες, μια από τις πιο συνηθισμένες και χρόνιες μορφές κεφαλαλγίας, συνοδεύονται από μία σειρά έντονων νευρολογικών συμπτωμάτων και διαρκούν από 4 έως και 72 ώρες.

Σύμφωνα με ειδικούς, εμφανίζονται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες και, ιδιαίτερα, σε γυναίκες, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικές συνήθειες, αλλά και κληρονομικά αίτια.

Παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες έρευνες σχετικά με την εμφάνιση των ημικρανιών, ο μηχανισμός που τις προκαλεί δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, με την ιατρική κοινότητα να εκτιμά ότι η αιματική ροή των αγγείων του εγκεφάλου, η οποία ακολουθείται από διόγκωση των αγγείων στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, οδηγεί τα νεύρα να εκλύουν χημικά σήματα που πυροδοτούν πόνο και φλεγμονή.

Τα στάδια των κρίσεων ημικρανίας είναι:

  • το προειδοποιητικό στάδιο
  • η αύρα
  • η κεφαλαλγία
  • η αποδρομή

Αρκετοί ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες έχουν εμφανίσει πρόδρομο στάδιο έως και 48 ώρες, παρουσιάζοντας μεταβολές στη διάθεση, την ενέργειά τους και την όρεξη να φάνε.

Τα συχνότερα αίτια εμφάνισης ημικρανιών είναι:

  • οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες πριν ή κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, της εμμηνόπαυσης ή της εγκυμοσύνης
  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης
  • το άγχος
  • τα έντονα φώτα και οι δυνατοί ήχοι
  • οι μεταβολές του ύπνου
  • οι καιρικές συνθήκες

Πριν αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, μπορείτε να δοκιμάστε μερικά πρακτικά, τα οποία θα ανακουφίσουν τον οξύ πόνο που προκαλούν οι κεφαλαλγίες.

Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι οι κρύες ή ζεστές κομπρέσες, οι οποίοι περιορίζουν τον πόνο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παγάκια τυλιγμένα σε μία πετσέτα ή ακόμη και μία ζεστή πετσέτα στην περιοχή που πονάτε.

Αν συνηθίζετε να πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτή αλογοουρά ή φοράτε καπέλα, προσπαθήστε να τα αποφύγετε, γιατί ασκούν πίεση στο κρανίο και το κεφάλι σας.

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, το έντονο μάσημα είναι μια κοινή αιτία πονοκεφάλων, με τις τσίχλες και τις τραγανές  τροφές που απαιτούν έντονο μάσημα, να προκαλούν πονοκέφαλο.


















Δεν υπάρχουν σχόλια