GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καρδιακή προσβολή: Πώς καταλαβαίνουμε ότι κινδυνεύουμε

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κινδυνεύουμε από καρδιακή προσβολή;


Πώς καταλαβαίνουμε ότι κινδυνεύουμε από καρδιακή προσβολή;

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό που συμβαίνει, όταν ένα τμήμα της καρδιάς στερείται οξυγόνου και ζωτικών συστατικών λόγω αποφραγμένης αρτηρίας. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και σοβαρό πόνο στο στήθος, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα.

Η γνώση των σημείων και των συμπτωμάτων μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να αναζητήσει γρήγορα ιατρική βοήθεια, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση της βλάβης στην καρδιά.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος. Αυτός ο πόνος μπορεί να περιγραφεί ως σφίξιμο ή πίεση στο στήθος και μπορεί να αντανακλά στα χέρια, τον αυχένα, το σαγόνι ή την πλάτη. Μπορεί να έρχεται και να φεύγει ή να διαρκεί αρκετά λεπτά.

Άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, ναυτία, κόπωση, ζάλη και κρύο ιδρώτα.

Στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό.

Αν κάποιος έχει οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να γνωρίζει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και καλό θα ήταν να μιλήσει με τον γιατρό του για τα μέτρα που μπορεί να λάβει για να μειώσει τον κίνδυνο.

Επιπλέον, αν κάποιος άνθρωπος εμφανίζει συμπτώματα καρδιακής προσβολής, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Αν αισθανθεί πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ναυτία, κόπωση, ζάλη ή κρύο ιδρώτα, οφείλει να αποτανθεί σε έναν καρδιολόγο. Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε αυτά τα συμπτώματα, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη επικείμενης καρδιακής προσβολής.

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος ότι έρχεται καρδιακή προσβολή είναι να κάνει ένα τεστ κοπώσεως. Το τεστ κοπώσεως είναι μια εξέταση που μετρά πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά υπό πίεση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής καλείται να ασκηθεί ή να λάβει φάρμακα που θα αναγκάσουν την καρδιά να «δουλέψει» πιο σκληρά. Ο καρδιολόγος παρακολουθεί τη δραστηριότητα της καρδιάς και εντοπίζει τυχόν ανωμαλίες. Αν διαπιστωθεί κάποια ανωμαλία, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι επίκειται καρδιακή προσβολή.

Ένας άλλος τρόπος ανίχνευσης μιας πιθανής καρδιακής προσβολής είναι η διενέργεια διαγνωστικού καθετηριασμού καρδιάς, η λεγόμενη στεφανιογραφία. Πρόκειται για μια διαγνωστική εξέταση, με την οποία ελέγχονται οι στεφανιαίες αρτηρίες, κατά την οποία εισάγεται ένας λεπτός ευλύγιστος σωλήνας στην αρτηρία και εγχέεται ειδικό σκιαγραφικό. Ο καρδιολόγος μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει μια ειδική κάμερα για να δει το εσωτερικό της αρτηρίας και να αναζητήσει τυχόν αποφράξεις. Αν βρεθεί απόφραξη, μπορεί να υποδηλώνει ότι επίκειται καρδιακή προσβολή.

Τέλος, αν κάποιος έχει πάθει καρδιακή προσβολή στο παρελθόν, θα πρέπει να γνωρίζει την πιθανότητα να πάθει και άλλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια