GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εφορία: Πάνω από 8 στα 10 ευρώ των φόρων πληρώνονται στην ώρα τους

Τα νοικοκυριά πρώτα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο εισοδήματος Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

  • Τα νοικοκυριά πρώτα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο εισοδήματος
  • Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ


Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις κράτησαν ψηλά τον πήχη στις εμπρόθεσμες πληρωμές των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την εισπραξιμότητα των φόρων το 2022 δίνουν την πρώτη θέση στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων με ποσοστό εισπραξιμότητας 87,8% όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκε σε 74,69%. Παρά τα υψηλά, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ποσοστά εισπραξιμότητας οι απλήρωτοι φόροι πέρυσι ξεπέρασαν τα 7,3 δισ. ευρώ με αύξηση κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Αναλυτικά το 2022:

  • Περισσότερα από 8 στα 10 ευρώ φόρων πληρώθηκαν στην ώρα τους. Το συνολικό ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε σε 83,3%.
  • Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 87,8% και από τα 4,496 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν τα 3,915 δισ. ευρώ πήγαν ταμείο.
  • Στο μέτωπο του ΦΠΑ η εισπραξιότητα κινείται στο 85,36% καθώς μπήκαν στο ταμείο 11,994 δισ. ευρώ από τα 14,050 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
  • Σε υψηλά ποσοστά κινείται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ καθώς ανήλθε σε 77,22%. Από τα 2,66 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 2,059 δισ. ευρώ. ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα οι εφαρμογές έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των εσόδων αφού οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πλέον άμεσα για τις υποχρεώσεις τους, ενώ εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία πληρωμής λαμβάνουν μηνύματα προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Σημειώνεται ότι το 2021 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών του ΕΝΦΙΑ ήταν στο 73,94%.
  • Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 σε 74,19% καθώς από 3,446 δισ ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 2,573 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των φόρων αλλά και η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών την τελευταία διετία αύξησαν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν την εισπραξιμότητα των φόρων. Επίσης από το 2019 μέχρι σήμερα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ επιλέγουν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση αποπληρώνοντας την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.













Δεν υπάρχουν σχόλια