GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ψωρίαση: 4 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματική, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινων, φολιδωτών κηλίδων του δέρματος και προσβάλλει περί...


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση δερματική, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινων, φολιδωτών κηλίδων του δέρματος και προσβάλλει περίπου εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι δερματικά έως και γενικευμένα σωματικά, με συχνότερα:

  • τη δερματική ευαισθησία
  • τη φαγούρα
  • το αίσθημα καψίματος
  • τις ψωριασικές πλάκες

Σε ένα ποσοστό 30%, οι ασθενείς μπορούν να εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προξενεί: οξύ πόνο, δυσκαμψία, αλλά και πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι διαχειρίσιμη, διαχρονικά υπήρχαν αρκετά ταμπού, τα οποία έχουν, ευτυχώς, αρχίσει να καταρρίπτονται.

  • Διαβάστε τις 6 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε για την ψωρίαση:

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική

Μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις σχετικά με την ψωρίαση είναι ότι είναι μεταδοτική, κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και τα πάσχοντα άτομα την εκδηλώνουν δεν την κολλούν και δεν την μεταδίδουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ψωρίαση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Αν η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και αποτελεί ενδογενή κατάσταση, υπάρχουν διάφοροι περιβαλλοντικοί – και όχι μόνο – παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν εξάρσεις της. Σύμφωνα με μελέτες, εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να την «υποβοηθήσουν» είναι: το στρες, η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, κάποια φάρμακα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ακόμη και κάποιες ιώσεις.

Η ψωρίαση δεν έχει σχέση με την ψώρα

Αποτελώντας για χρόνια μια κοινή παρανόηση, η ψωρίαση δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ψώρα.

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική ασθένεια του δέρματος, η οποία προκαλείται από ένα παράσιτο, ενώ η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική αυτοάνοση δερματοπάθεια. Η κοινή παρανόηση οφείλετε στο γεγονός ότι και τα δυο νοσήματα αφορούν το δέρμα και το όμοιο θέμα πρόθημα ψωρ- , που προέρχεται από το ρήμα ψάω (=ψηλαφώ, τρίβω).

Η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί

Αν και κατά το παρελθόν ήταν δύσκολο να θεραπευτεί, εδώ και δεκαετίες η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ενός δερματολόγου και μιας ορισμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

Αν και δεν είναι 100% ιάσιμη, καθώς πρόκειται για χρόνια πάθηση, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα φάρμακα που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων, αλλά σε καμιά περίπτωση οριστική θεραπεία.





 













Δεν υπάρχουν σχόλια