GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εκλογές 2023: Κάλπες ακόμη και μέσα στον Ιούλιο μπορεί να στήσει, εάν το κρίνει σκόπιμο η κυβέρνηση

Με δεδομένο το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή από την τραγωδία των Τεμπών, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις δημο...


Με δεδομένο το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή από την τραγωδία των Τεμπών, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το προσεχές διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου επανασχεδιάζει το χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες.

Εκ των πραγμάτων η 9η Απριλίου έχει τεθεί οριστικά εκτός συζήτησης καθώς οι μνήμες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα είναι ακόμη πολύ νωπές και μαζί μ’ αυτές και η οργή της ελληνικής κοινωνίας για μια σειρά από παραλείψεις και λάθη που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός.

Κυβερνητικοί βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται πως «έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, καλό θα ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές όσο γίνεται πιο μακριά από σήμερα». Αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο όμως θα είναι μονοθεματικό και θα αφορά τη βελτίωση της κατάστασης των σιδηροδρόμων. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να γίνει υπό αυτό το κλίμα καμία συζήτηση για τις εκλογές.

Άλλωστε οι όποιες συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών γίνεται με τους πολύ στενούς του συνεργάτες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου και βέβαια ο τελικός λόγος είναι δικός του.

Οι ημερομηνίες που έχει αρχίσει να… «κυκλώνει» πλέον στο ημερολόγιό του για τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών είναι η 14η, η 21η ή η 28η Μαΐου. Εάν θέλει όμως να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία μπορεί να τις προκηρύξει ακόμη και τον Ιούλιο. Θυμίζουμε ότι οι τελευταίες εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου 2019. Αυτό σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου ή ακόμη και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2021 καθώς του δίνει το δικαίωμα για κάτι τέτοιο το Σύνταγμα. Αυτό θα εξαρτηθεί προφανώς από τα αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που θα πάρει στα χέρια του και από την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε.

Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής από το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε ή θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εάν λοιπόν οι εκλογές διεξαχθούν 2 ή 9 Ιουλίου, σημαίνει ότι οι δεύτερες θα πρέπει να διενεργηθούν μέσα στον Αύγουστο που ο περισσότερος κόσμος θα βρίσκεται σε διακοπές. 

Δύσκολη εξίσωση.


























Δεν υπάρχουν σχόλια