GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανακοίνωση KKE Ξάνθης, για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης –Ευθύνες σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης που ουσιαστικά λειτουργεί πλέον ως κέντρο διακομιδής για τα σοβαρά περιστατικά έχει φτάσει στο απρ...

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης που ουσιαστικά λειτουργεί πλέον ως κέντρο διακομιδής για τα σοβαρά περιστατικά έχει φτάσει στο απροχώρητο: κλειστή ΜΕΘ, παντελής έλλειψη των ειδικοτήτων ΩΡΛ και γαστρεντερολόγου, κατάρρευση ουσιαστικά της Παθολογικής Κλινικής με μόλις 2 γιατρούς εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, συγχώνευση της ουρολογικής κλινικής και της μονάδας τεχνητού νεφρού, τεράστιες ελλείψεις σε πληρώματα ΕΚΑΒ αλλά και υγειονομικών στα εργαστήρια. Την ίδια ώρα το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό είναι στα όρια της εξουθένωσης.

Μόνο το τελευταίο 15μερο για παρόμοια προβλήματα σε Ιεράπετρα, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Καστοριά και Πτολεμαϊδα πραγματοποιήθηκαν μαζικές εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και μόνιμες προσλήψεις.


Η προσπάθεια ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν και το Νοσοκομείο της Ξάνθης στην απαράδεκτη κι επικίνδυνη για την υγεία του ξανθιώτικου λαού κατάσταση να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα μέσα από τις διάφορες τοποθετήσεις των βουλευτών τους κι άλλων παραγόντων στην πρόσφατη σύσκεψη που κάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης είναι προκλητική. Η λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η απαξίωσή του για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον χώρο της υγείας είναι σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και είναι η αιτία των προβλημάτων του νοσοκομείου.

Γεγονός είναι ότι μετά από κάθε συνταξιοδότηση γιατρού αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού δεν καλύπτεται η θέση κι έτσι εδώ και χρόνια το ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου αποψιλώνεται. Ενδεικτικά σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ τον Ιούλη του 2019 αναφέρονταν: «το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Επιπλέον μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις ακόμα γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση. Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη». Ακόμα κι όταν προκηρύσσονται θέσεις αυτές δεν καλύπτονται εξαιτίας της μισθολογικής και εργασιακής υποβάθμισης των νοσοκομειακών γιατρών.
  • Πώς φτάσαμε εδώ όμως;
Με τα ιατρικά μισθολόγια του Ν.4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του Ν.4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι μειώσεις μόνο στο βασικό μισθό των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονταν από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό και έφταναν στο 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το πετσόκομμα του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, την κατάργηση του 13ου , 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, την άγρια φορολόγηση των εφημεριών οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%.

Με αποφάσεις του ΣτΕ το 2018 και το 2022 και του Αρείου Πάγου το 2022 οι παραπάνω μειώσεις έχουν κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματικές και επιβάλλεται να επανέλθει το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2012. Ούτε όμως η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επαναφέρανε τους μισθούς. Αντί μάλιστα να κάνουν αυτό με πρόσφατο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας με τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν έργο στο νοσοκομείο με περισσότερα μάλιστα χρήματα απ ό,τι αμείβεται ένας νοσοκομειακός γιατρός!

Απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας που διαμορφώνεται η απάντηση θα δοθεί από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, τους μαζικούς φορείς της Ξάνθης με την οργανωμένη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που καλεί το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΞ την Τρίτη 21 Φλεβάρη το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία.

Το χάσμα που μεγαλώνει για τον λαό και τα παιδιά του, ανάμεσα σ' αυτό που ζούνε σήμερα από τη μια και από την άλλη στην ανάγκη και στις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας για αναβαθμισμένες, σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως κόστος και ως κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και στην πανδημία ότι η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Ότι χειροτερεύει την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την εξαναγκάζει την ώρα της ανάγκης να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με ΚΚΕ πιο δυνατό, ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια για να προστατευτεί η ζωή του, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Για Υγεία - κοινωνικό αγαθό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων!
  • Τ.Ε. Ξάνθης ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια