GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να κάνει αποταμίευση

Τα παιδιά είναι σαν tabula rasa, δηλαδή λευκός χάρτης. Ως γονείς χρειάζεται να τους μάθουμε τα πάντα από την αρχή. Κάθε αξία και αρετή που θ...


Τα παιδιά είναι σαν tabula rasa, δηλαδή λευκός χάρτης. Ως γονείς χρειάζεται να τους μάθουμε τα πάντα από την αρχή. Κάθε αξία και αρετή που θα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο ως ενήλικες. Μία από αυτές τις αξίες είναι η αποταμίευση. Ο σεβασμός δηλαδή προς τα χρήματα και η σωστή διαχείρισή τους. Σίγουρα, με μία πρώτη σκέψη, αυτή η διαδικασία σού φαίνεται κάπως δύσκολη, ίσως και περίπλοκη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.

  • Η διαφορά ανάμεσα σε επιθυμία και ανάγκη

Μία από τις πρώτες συζητήσεις που χρειάζεται να κάνετε μαζί με το παιδί είναι η διαφορά ανάμεσα σε επιθυμία και ανάγκη. Εξήγησε του πως τρόφιμα όμως τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα όσπρια είναι ανάγκη για να τραφεί η οικογένειά σας, ενώ τα ζαχαρωτά και οι σοκολάτες είναι απλώς επιθυμία. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να θέσετε ένα πολύ συγκεκριμένο budget και να επισκεφτείτε μαζί με το παιδί το σούπερ μάρκετ. Εάν θέλει να αγοράσει κάποιο γλυκό ή κάποιο παιχνίδι αντί για ψωμί, εξήγησέ του πως δεν θα έχει όρεξη να παίξει εάν δεν έχει φάει πρώτα. Το φαγητό είναι ανάγκη, το παιχνίδι ή η λιχουδιά επιθυμία.

  • Κάντε μαζί έρευνα αγοράς

Συχνά, οι τιμές σε τρόφιμα και εν γένει σε προϊόντα διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Εξήγησε στο παιδί πως λίγο πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας, χρειάζεται να κάνετε έρευνα αγοράς, ώστε να δείτε ποιο κατάστημα έχει τις πιο προνομιακές τιμές. Κάπως έτσι, θα κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα σε προϊόντα που όμως χρειάζεται να υπάρχουν στο σπίτι. Εξίσου χρήσιμο είναι να χρησιμοποιείς για τις αγορές σου κουπόνια έκπτωσης και να εξηγήσεις στο παιδί σου πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αγοράσετε κάτι παραπάνω.

  • Δώσε το καλό παράδειγμα

Θα έχεις σίγουρα ακούσει πως τα παιδιά μας είναι σας “σφουγγάρια”, δηλαδή πως ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε πάντα, εκείνα παρατηρούν κάθε μας συμπεριφορά και συνήθεια. Στη συνέχεια, πράττουν αναλόγως. Ένας τρόπος λοιπόν για να μάθεις το παιδί σου την αξία της αποταμίευσης είναι να κάνεις και εσύ το ίδιο. Τοποθέτησε έναν κουμπαρά σε κάποιο σημείο του σπιτιού και αποταμίευσε χρήματα. Λίγο αργότερα, το παιδί θα επιθυμεί να κάνει το ίδιο με εσένα.

  • Μάθε στο παιδί πως να κερδίζει χρήματα

Τα χρήματα έρχονται σε εμάς επειδή κάνουμε κάποια εργασία και αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να μάθει το παιδί σου. Μπορείς για παράδειγμα, να δημιουργήσεις έναν πίνακα με δουλειές του σπιτιού όπως το καθάρισμα του δωματίου του, το πέταγμα των σκουπιδιών, το πλύσιμο των πιάτων και κάθε φορά που το παιδί κάνει κάποιο από αυτά τα task, να κερδίζει κάποιο μικρό χρηματικό ποσό. Με αυτό τον τρόπο, θα μάθει καλύτερα την αξία των χρημάτων.

πηγη : themamagers.gr
























Δεν υπάρχουν σχόλια