GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανοίγει ο δρόμος για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες – Η τροπολογία

Ανοίγει ο δρόμος και επίσημα για το πρόγραμμα επιδότηση της αντικατάστασης και ανακύκλωσης του παλιού ηλιακού θερμοσίφωνα, με τη νέα τροπολο...


Ανοίγει ο δρόμος και επίσημα για το πρόγραμμα επιδότηση της αντικατάστασης και ανακύκλωσης του παλιού ηλιακού θερμοσίφωνα, με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την εν λόγω τροπολογία δρομολογείται η οριστικοποίηση μιας σειράς από σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι:

  • O προϋπολογισμός της σχετικής δράσης,
  • οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση και απόσυρση συσκευές,
  • το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών,
  • οι ωφελούμενοι από τη δράση,
  • η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της,
  • τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
  • ο φορέας καταβολής χρηματοδότησης,
  • οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων δράσης,
  • και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της

Αναλυτικά η τροπολογία

Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συστημάτων Παραγωγής νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα

1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να προκηρύσσονται δράσεις, χρηματοδοτούμενες από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και από άλλες πηγές, που αφορούν στην αντικατάσταση οικιακών συστημάτων παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών, μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους Φορείς, σύμφωνα με τον  ν. 4819/2021 (Α’ 129).

2. Με την απόφαση της παρ. 1 καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση και απόσυρση συσκευές, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

3. Φορέας υλοποίησης και ελέγχου των δράσεων παρούσας ορίζεται Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την απόφαση της παρ. 1 προβλέπονται οι αρμοδιότητες του Φορέα υλοποίησης, τα καθήκοντα και οι όροι υλοποίησης των δράσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικό θέμα σχετικό ανάληψη, εκπλήρωση και εποπτεία άσκησης των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν.

4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών δύναται να ορίζονται ως αρμόδιοι Φορείς για πιστοποίηση αντικατάστασης και απόσυρσης των συσκευών, καθώς και για καταβολή χρηματοδότησης στους δικαιούχους, οι εγκεκριμένοι, ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), Φορείς, σύμφωνα με τον ν. 4819/2021, που διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων. Στην περίπτωση αυτή, στην απόφαση της παρ. 1, καθορίζονται επιπλέον και οι αρμοδιότητες του ως άνω Φορέα και ο Φορέας Ελέγχου για πιστοποίηση τήρησης των όρων και προϋποθέσεων δράσης.

5. Στην περίπτωση ορισμού αρμόδιων Φορέων σύμφωνα με την παρ. 4, καθορίζονται με την ίδια απόφαση διαδικασία, οι όροι μεταφοράς των πιστώσεων που εγγράφονται στο Π.Δ.Ε. ή των πόρων από άλλη πηγή προς τους Φορείς αυτούς, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δημοσιονομικής τακτοποίησης των πληρωμών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για υλοποίηση των δράσεων. Με την ίδια ή όμοια απόφαση, προσδιορίζεται το ποσοστό επί του προϋπολογισμού των δράσεων που οι αρμόδιοι Φορείς διαχειρίζονται, το οποίο δεν υπερβαίνει το ενάμισι τοις εκατό (1,5%) και τους καταβάλλεται για κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών που συνδέονται αποκλειστικά με την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν, δυνάμει της απόφασης ορισμού τους. 

Η προμήθεια αγαθών, η λήψη ή η ανάθεση υπηρεσιών και η ανάθεση έργων και μελετών από τους αρμόδιους φορείς, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών που τους καταβάλλονται, σύμφωνα με τα εδάφια πρώτο και δεύτερο, διενεργούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό Προμηθειών, Υπηρεσιών, Έργων και Μελετών του εκάστοτε φορέα.










Δεν υπάρχουν σχόλια