GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα”Σπίτι μου” – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκκινεί το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης «Σπίτι μου», που προβλέπει την αγορά 10.000 σπιτιών από νέους ηλ...


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκκινεί το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης «Σπίτι μου», που προβλέπει την αγορά 10.000 σπιτιών από νέους ηλικίας 24 ως 39 ετών, με στεγαστικό δάνειο και επιδότηση από 75% έως 100% από την ΔΥΠΑ.

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στην οποία θα πιστώνεται η συμμετοχή της ΔΥΠΑ και στη συνέχεια το ποσό θα κατατίθεται στην τράπεζα που θα δίνει το δάνειο.

Οι νέοι θα πληρώνουν τόκο μόνον για το ¼ του δανείου που θα προέρχεται από τράπεζες, ενώ για τα ¾ που θα προέρχονται από τα κεφάλαια της ΔΥΠΑ ο τόκος είναι μηδενικός. Οι τρίτεκνοι θα έχουν εξ ολοκλήρου άτοκο δάνειο.

Αν για παράδειγμα το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου είναι σήμερα στο 4,5%, με το πρόγραμμα για τους νέους πέφτει στο 1,12% και για ζευγάρια τρίτεκνων στο 0%. Ωστόσο, αν καταστούν λήξιπρόθεσμες 3 δόσεις, η επιδότηση χάνεται και το δάνειο πρέπει να ρυθμιστεί ή οι δικαιούχοι να πληρώσουν το σύνολο του οφειλόμενου ληξιπρόθεσμου ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο ποσό τις 150.000 ευρώ και αφορά άτομα ηλικίας 25-39 ετών που δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Οι προϋποθέσεις

Οι εισοδηματικές προϋποθέσεις χορήγησης των χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου», είναι ίδιες με εκείνες που ορίζονται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά είναι οι εξής:

– να διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και

– να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια