GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Βαρύς» φορολογικά ο Φεβρουάριος: Ποιες εκκρεμότητες με την Εφορία πρέπει να κλείσουν

Έως τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν 4,3 δισ. ευρώ


Έως τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν 4,3 δισ. ευρώ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι φορολογούμενοι τον Φεβρουάριο καθώς θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι νέες υποχρεώσεις κυρίως για τις επιχειρήσεις που αφορούν τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και του ΦΠΑ. Ο συνολικός λογαριασμός για μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιοκτήτες οχημάτων και επιχειρήσεις, ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν ή να ενταχθούν σε ρύθμιση:

  • Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ.
  • Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2023 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία. Οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας φθάνουν το 1,1 δισ. ευρώ.
  • Η πληρωμή του ΦΠΑ Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
  • Οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά προηγούμενων ετών και αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος, αρκεί να έχουν υποβάλλει τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

Όσοι φορολογούμενοι δεν πληρώσουν τους φόρους τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την έλευση της τελευταίας προθεσμίας, τα υπόλοιπα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

Η επόμενη δύσκολη περίοδος ξεκινάει τον Μάιο με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023, αλλά και τον Ιούλιο που καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να εισπράξει περί τα 6,4 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια