GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Αβδήρων με «Μουτζουροδευτέρα», λαογραφία, σάτιρα και χορό

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των επιλογών για όσους θέλουν να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα στην Ξάνθη και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν...


Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των επιλογών για όσους θέλουν να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα στην Ξάνθη και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκδηλώσεις που συνδυάζουν τη λαογραφία, τη σάτιρα και τη διασκέδαση.

  • Μουτζουροδευτέρα στον Πολύσιτο

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο κέφι, λαογραφία και έθιμα χρόνων επιστρέφουν οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Αβδήρων για την Καθαρά Δευτέρα.

Στον Πολύσιτο θα πραγματοποιηθεί η γνωστή «Μουτζουροδευτέρα», που φημίζεται για το σατιρικό και ευδιάθετο περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Αβδήρων, την Κυριακή 26/02 στις 6:00 το απόγευμα θα γίνει παρασκευή παραδοσιακών λουκουμάδων στον Πολύσιτο και στις 8:00 θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι. Τη Καθαρά Δευτέρα 27/02 θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 η διανομή παραδοσιακών λουκουμάδων και παρέλαση αρμάτων στον οικισμό ενώ για τη 1:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί παραδοσιακό γλέντι στο χωριό με δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, κρασί και πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

  • Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό χαρακτήρα πραγματοποιούνται και σε άλλους οικισμούς του Δήμου Αβδήρων.

Στα Άβδηρα στις 12:30 αναβιώνει το έθιμο «Ανάποδος Γάμος» και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα «Πλάτανος».

  • Αναβίωση εθίμου «Ο Μπέης»
  • Στο Μυρωδάτο στις 11:00 αναβιώνει το έθιμο «Του Μπέη» και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Ο Μπέης μας με όλη του τη συνοδεία, την Μπέινα, τους υπασπιστές του, τους υπηρέτες του και άλλους, συνοδευόμενος με παραδοσιακούς ήχους των γκαϊντατζήδων, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει ευχές σε όλους για καλή χρονιά, καλή υγεία και καλή σπορά. Καταλήγουν όλοι μαζί στην πλατεία του οικισμού, όπου ακολουθεί αναπαράσταση των γεωργικών εργασιών, της σποράς, του οργώματος και τελικά της «αποκαθήλωσης» του, έτσι ώστε να εκλεγεί ένας νέος Μπέης.

Ένα αποκριάτικο έθιμο της Θράκης με βαθιές ρίζες, που ξεκινούν από το 1565, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Σωφρόνιο Β’ - Ο Κιοπέκ Μπέης, η Μπέινα, το μωρό, οι Σωματοφύλακες, ο Σεΐζης, η γκαστρωμένη χωριανή. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θρακιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Ξεκίνησε σαν γονιμικό δρώμενο που κάλυπτε όμως εθνικές ανάγκες, για να φθάσει ως τις μέρες μας και να αναδειχθεί σε αποκριάτικη εκδήλωση.

Ένα καθαρά λαογραφικό έθιμο της Θράκης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν έτσι ο Τούρκος αξιωματούχος που εξουσίαζε απόλυτα μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, οι υπόδουλοι Θρακιώτες για μια μόνο μέρα μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν τους Τούρκους, δηλαδή να τους πειράξουν, να τους βρίσουν και άλλα διάφορα. Ο χαρακτήρας του εθίμου δεν είναι απλά συμβολικός και αποκριάτικος αλλά έχει ρίζες και συγγένειες στη Διονυσιακή λατρεία.

  • Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:











Δεν υπάρχουν σχόλια