GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αποδέχεται ως “τουρκική” τη μειονότητα της Θράκης ο Κατρούγκαλος!

 

 

 Απο τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου πιάστηκε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU και άνοιξε εκ νέου το θέμα της “ελευθερίας του αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης”

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κατρούγκαλου “τα μέλη της μειονότητας στη Δυτική Θράκη μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι”.
  • Τι λέει ο Κατρούγκαλος
Στο βίντεο που κυκλοφορεί, ο κ. Κατρούγκαλος από τη Σύρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε την Κυριακή με θέμα: “Εξωτερική πολιτική και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε υποκλοπές, διαφάνεια και Δικαιοσύνη”, δηλώνει: “Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, ξέρουμε ότι έχει τρεις συνιστώσες, τους τουρκογενείς, του Πομάκους και τους Ρομά. Στο εσωτερικό λοιπόν της μειονότητας ο καθένας μπορεί να λέει ‘εγώ είμαι Ρομά’, ή ‘εγώ είμαι Τούρκος’. Αυτό το δικαίωμα έχει επιβεβαιωθεί με πρόσφατες αποφάσεις και επαναλαμβανόμενες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης για την οποία λέει ότι υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ότι η Ελλάδα αμφισβήτησε τις δεκαετίες του 1980 και 1990 το δικαίωμα να φέρει αυτή την ονομασία. Επισημαίνει δε ότι αν και δεν αλλάζει ο χαρακτήρας της μειονότητας ο οποίος είναι μουσουλμανικός, το Στρασβούργο τονίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.


Συνεχίζει το πρακτορείο: “Τονίζοντας ότι τα μέλη της μειονότητας έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, ο Κατρούγκαλος είπε: ‘Οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι είμαι Τούρκος. Το ότι υπάρχει τέτοιο δικαίωμα έχει αποδειχθεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)'”.

Όσο αφορά την Τουρκική Ένωση Ξάνθης το Anadolu γράφει:”ο Κατρούγκαλος έθιξε και το θέμα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ITB), της οποίας το σήμα κατέβασε το ελληνικό κράτος λόγω της λέξης “τουρκικός” στο όνομά της και είπε: ‘Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης υπάρχει από τη δεκαετία του 1930 και δεν ήταν πρόβλημα. Εμείς αντιτασσόμασταν στη χρήση αυτής της ονομασίας τις δεκαετίες του 1980 και του 90. Ωστόσο, το ΕΔΑΔ μας είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Και πάλι, η  μειονότητα είναι μια θρησκευτική μειονότητα. Μια μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση του ΕΔΑΔ δίνει σε όλους το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν”

Και κλείνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο σχολιάζοντας: “Παρά την καταπίεση των Τούρκων στη Δυτική Θράκη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τις αξιοσημείωτες εξελίξεις στα δικαιώματα του πολίτη, η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της άρνησης της εθνικής ταυτότητας των Τούρκων εδώ. Παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα δεν επιτρέπει να λειτουργούν επίσημα ενώσεις με τη λέξη τουρκικός στα ονόματά τους”.
  • Είναι “τουρκική” η μειονότητα κύριε Κατρούγκαλε;
Σαφώς και κανείς δεν θα περίμενε μία τέτοια συζήτηση και ανεύθυνη τοποθέτηση ενός πρώην Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, όπου όλα τα χρόνια αξιώνει την αποτύπωση της αλήθειας και της πραγματικότητας της εθνικής προέλευσης της πλειονότητας της μουσουλμανικής μειονότητας που βιώνει στην Ελλάδα.

Και όμως, ο κ. Κατρούγκαλος, υπέπεσε σε ένα ακόμα ατόπημα προκειμένου να αφήσει ανοιχτό “παράθυρο” προς την μουσουλμανική μειονότητα και προεκλογικά να επικαρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφους που προέρχονται απο εκεί, λέγοντας ότι “υπάρχει η ελευθερία του ατόμου ως προς τον αυτοπροσδιορισμό του…”

Ένα λάθος, που είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πρώην Υπουργός των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και που φυσικά στο άμεσο μέλλον είχε διορθώσει με όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις του, μιας και δεν υφίσταται θέμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ στη Θράκη και όπου αλλού στην Ελλάδα, όπως και κανείς δεν έχει απαγορεύσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Άλλο όμως είναι το θέμα του αυτοπροσδιορισμού και άλλο το θέμα της ταυτοποίησης και της παραχώρησης μιας θρησκευτικής μειονότητας στην Ελλάδα, στα χέρια της Τουρκίας που θέλει να την “εθνοποιήσει” και “τουρκοποιήσει” για να έχει αξιώσεις συνδιοίκησης κυρίως στη Θράκη αλλά και σε όμορα νησιά του Αιγαίου με ότι αυτο συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
  • Ολα στο βωμό της ψηφοθηρίας
Είναι τραγικό λοιπόν ο κ. Κατρούγκαλος να θυσιάσει ολόκληρη την εξωτερική πολιτική της χώρας, να θυσιάσει μία εθνική γραμμή άμυνας απέναντι στον αλλυτρωτισμό της Τουρκίας, για να μπορέσει το κόμμα στο οποίο ανήκει να έχει μεγαλύτερα και πιο σίγουρα ψηφοθηρικά αποτελέσματα.

Είναι τραγικό, ο ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσε και κυβέρνηση, που έζησε τον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιεί η Τουρκία και οι σύμμαχοί της στην παγκόσμια σκακιέρα, να αφήνει ακόμα ανοιχτό για προεκλογικούς λόγους, ένα θέμα, το οποίο είναι ανύπαρκτο και εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και κανέναν άλλο.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί την Ελληνικότητα των Μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης, της Ρόδου, της Κω και άλλων ελληνικών πόλεων όπου διαβιούν, πρέπει να το πει ανοιχτά και να ξεκαθαρίσει τη θέση του, έναντι όλων των ελλήνων.

Άλλως, τέτοιου είδους προεκλογικά παιχνίδια, κάθε φορά που η χώρα οδεύει προς την κάλπη, αγγίζουν τα όρια της εθνικής μειοδοσίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια