GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τρεις οργανώσεις προειδοποιούν για τα αιολικά πάρκα

Μια σοβαρή εξέλιξη, η οποία αποτελεί απόρροια του τρόπου που αδειοδοτούνται οι αιολικοί σταθμοί στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με περιβαλλοντικ...


Μια σοβαρή εξέλιξη, η οποία αποτελεί απόρροια του τρόπου που αδειοδοτούνται οι αιολικοί σταθμοί στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το πρόσφατο «καμπανάκι» της Κομισιόν προς την Ελλάδα. Οπως υποστηρίζουν, πολλές περιοχές, όπως τα Ακαρνανικά Ορη, ο Εβρος, η Καρυστία, η Μάνη και άλλες προστατευόμενες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την υπερβολική χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Και ζητούν το πολυαναμενόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ να περιλαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η Καλλιστώ εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση, με αφορμή την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων (βλ. «Κ» 16/2/2023). Οπως υποστηρίζουν, από το 2014 (οπότε εστάλη η προειδοποιητική επιστολή, πρώτο στάδιο της διαδικασίας παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο) έως σήμερα «η ελληνική φύση έχει χάσει πολλά: πολλές ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας έχουν λαβωθεί βαρύτατα από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών πάρκων μέσα ή σε άμεση επαφή με αυτές. Τα παραδείγματα των Ακαρνανικών Ορέων, του Εβρου, της Καρυστίας στη Νότια Εύβοια και της Μάνης, εμβληματικών προστατευόμενων περιοχών στις οποίες έχει ήδη εγκατασταθεί πλήθος αιολικών σταθμών, είναι τα πιο κραυγαλέα. Ολες αυτές είναι περιοχές τεράστιας σημασίας για προστατευόμενα είδη πουλιών, αλλά και για θηλαστικά, οικότοπους και είδη χλωρίδας. Την ίδια στιγμή βάσει των σχεδιασμών και των τρεχουσών πρακτικών είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προστατευόμενων περιοχών με χωροθετημένους αιολικούς σταθμούς», αναφέρουν.

Με δεδομένο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει να δώσει σε διαβούλευση στο επόμενο διάστημα το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, οι τρεις οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη να συμπεριλαμβάνει με σαφή τρόπο την προστασία της βιοποικιλότητας. «Το σημαντικό είναι το περιεχόμενο αυτού του χωροταξικού σχεδιασμού να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία, όχι μόνο στους τύπους, αλλά και στην ουσία, ενσωματώνοντας και τις πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενες από την επιστημονική κοινότητα πρακτικές, όπως οι χάρτες ευαισθησίας για τη βιοποικιλότητα».

Μια σοβαρή, παράλληλη εξέλιξη είναι η έγκριση στις 29 Δεκεμβρίου του επείγοντος ευρωπαϊκού κανονισμού για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας. Ο κανονισμός προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και την παρέκκλιση από τις κοινοτικές οδηγίες για την προστασία ειδών και οικοτόπων, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. Με δεδομένη την… παρερμηνεία που γίνεται μερικές φορές σε ευρωπαϊκά νομικά κείμενα, το WWF απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς συνθήκες (όπως η Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος) είναι ισχυρότερες νομικά από τον νέο κανονισμό. Τονίζει ότι η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή του κανονισμού. Και σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετήσει μέτρα προστασίας των περιοχών Natura, επομένως δεν έχει επαρκή στοιχεία ώστε να εφαρμόσει σωστά τον κανονισμό ως προς την εκτίμηση των επιπτώσεων και την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια