GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
  • ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 18-2-2023

ΩΡΑ: 11:00 Ἐπιμνημόσυνη Δέησις εἰς τόν Κοιμητηριακό Ἱερό Ναό Ἁγίων Κηρύκου καί Ἰουλίττης Ξάνθης.

Κυριακή 19-2-2023

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ἰωνικοῦ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ»

Κυριακή των Απόκρεω σήμερα αναγιγνώσκεται η Ευαγγελική περικοπή της δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου και της κρίσεως των ανθρώπων. Ποιό είναι το κριτήριο αυτό της κρίσεως; Η μόρφωση άραγε; Τα χρήματα; Τα αξιώματα; Και στις δύο θέσεις που παίρνουν οι άνθρωποι στα δεξιά και αριστερά του Κυρίου υπάρχουν σπουδασμένοι και αγράμματοι, αξιωματούχοι, άσημοι, αμόρφωτοι και σοφοί. Μήπως η υγεία, η ομορφιά, η δύναμη, η καταγωγή, η εθνικότητα. Τίποτε απ’ όλα αυτά. Μόνο για μας έχουν σπουδαιότητα τέτοιες διακρίσεις. Για τον μεγάλο Κριτή αυτά δεν έχουν απολύτως καμιά σημασία. Μέτρο κρίσεως στέκει η έμπρακτη αγάπη. Αυτός είναι ο κώδικας βάσει του οποίου θα δικάσει ο μεγάλος Δικαστής «την ημέραν εκείνην την φοβεράν» της κρίσεως. Διότι απλούστατα η αγάπη είναι το Α και το Ω του νόμου του Θεού.

Αυτή η αγάπη δεν σχετίζεται με εκπληκτικά κατορθώματα και θεωρίες. Αναφέρεται σε πράγματα απλά, καθημερινά, που όλοι μπορούν να εφαρμόσουν, παντού και πάντοτε. Σ’ οποιεσδήποτε συνθήκες ζωής κι’ αν βρίσκονται, οποιοδήποτε επάγγελμα, ηλικία, μόρφωση, απασχόληση κι αν έχουν. Ποιός θα μπορέσει εκείνη την ώρα να δικαιολογηθεί ότι δεν είχε τα μέσα να δείξει αγάπη;

Ο Κύριος δεν στηρίζει την απόφασή του σε μεγάλες δωρεές και επιτεύγματα. Δεν τους λέγει, σας καταδικάζω, διότι ήμουν άρρωστος και δεν με γιατρέψατε, ήμουν στη φυλακή και δεν με απελευθερώσατε. Αλλά «επείνασα γαρ και ουκ εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και ουκ εποτίσατέ με, εν φυλακή ήμην και ουκ επεσκέψασθέ με…». Γι’ αυτά τα μικρά, που περνούσαν από το χέρι σας και δεν τα εκάματε, γι’ αυτά σας καταδικάζω. Ένα πιάτο φαγητό, ένα ποτήρι νερό, μια επίσκεψη αδελφοί, είναι πράγματα που εύκολα προσφέρονται.

Προσοχή λοιπόν, μην ξεγελάμε τον εαυτό μας. Μη νομίζουμε ότι για την εκδήλωση της αγάπης χρειάζονται πλούτη και δύναμη. Κι ο πιο φτωχός, κι ο πιο αδύνατος, κι ο πιο ταπεινός, έχει χίλιες δυό μικροευκαιρίες να προσφέρει αγάπη. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, «Χριστόν επισκεψώμεθα, Χριστόν θεραπεύσωμεν, Χριστόν θρέψωμεν, Χριστόν ενδύσωμεν, Χριστόν συναγάγωμεν, Χριστόν τιμήσωμεν», αποκαλύπτοντάς Τον κάτω από την ταπεινή εμφάνιση του κάθε θλιμμένου και ταλαιπωρημένου. Ο πόνος μας κυκλώνει. Ας τον κυκλώσουμε με την αγάπη μας.































Δεν υπάρχουν σχόλια