GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έκλεισε η Συνεταιριστική Τράπεζα Εβρου – Δράμας!

Άλλο ένα πλήγμα δέχθηκε η οικονομία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εβρου – Δράμας με την διακριτ...


Άλλο ένα πλήγμα δέχθηκε η οικονομία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εβρου – Δράμας με την διακριτική ονομασία OLYMPUS BANK”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Τράπεζας, όλο το χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται στην Εθνική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • «ΌΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ. Π.Ε.» ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «OLYMPUS BANK» ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ:

Σας ενημερώνουμε πως δυνάμει της Απόφασης 456/1/04/02/2023 της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β/528/04/02/2023) ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Olympus Bank», η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και διορίστηκε ως ειδικός εκκαθαριστής η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ») ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως.

Επιπρόσθετα διευκρινίζεται πως δυνάμει της εν λόγω απόφασης διακόπτεται οριστικά η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω https://web.olympusbank.com/.

  • ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ:

Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την απόφαση 456/1/04/02/2023 Τράπεζας της Ελλάδος αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας «Όλυμπος Συν.Π.Ε.». H εν λόγω αναδοχή αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις και όχι σε άλλα στοιχεία ενεργητικού ή/ και παθητικού της Συνεταιριστικής Τράπεζας «Όλυμπος Συν.Π.Ε.».

  • Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει:

Η ακριβής Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης των δικαιούχων λογαριασμών καταθέσεων της Olympus Bank (οι «Νέοι Πελάτες») θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου.

Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης και μετά, οι Νέοι Πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και από τα ψηφιακά της δίκτυα (Internet banking, mobile banking) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά.

Η μεταφορά των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί συστημικά και για αυτό το λόγο δεν είναι καταρχήν απαραίτητη η προσέλευση των Νέων Πελατών στο δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης, οι Νέοι Πελάτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές κλπ.) και να εκδώσουν νέα χρεωστική κάρτα.

Οι Νέοι Πελάτες που είναι ήδη πελάτες ΕΤΕ και εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά της δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κινήσεις στους λογαριασμούς προερχόμενους από Olympus Bank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην ΕΤΕ.

Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί θα μεταφερθούν στο σύνολό τους ως λογαριασμοί πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου, όψεως), ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους Νέους Πελάτες όλα τα προϊόντα καταθέσεων και επενδύσεων της ΕΤΕ.

Προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας είναι να καθησυχάσει όλους τους Νέους Πελάτες για την ασφάλεια των καταθέσεων τους και να τους επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Για το λόγο αυτό προχωρά με τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ειδική Γραμμή Τηλεφωνικής Επικοινωνίας στο 210-4848300: θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στις 9 π.μ. και για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • To ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της στις πόλεις της Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας θα επεκταθεί μέχρι τις 5 μ.μ. καθημερινά, και μόνο για τους Νέους Πελάτες, ούτως ώστε να μπορούν να προσέλθουν σε αυτά εκτός κανονικού ωραρίου λειτουργίας και με λιγότερο φόρτο εργασίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ (ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ)

Εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση για τους τρόπους εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών, συμπεριλαμβανόμενων και των πιστωτικών καρτών.

Σχετικές πληροφορίες θα αναρτώνται στις παρακάτω ιστοσελίδες:

https://pqh.gr/

https://olympusbank.com

Στον επόμενο σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την σχετική ΕΠΑΘ :

https://dramabank.gr/ΕΠΑΘ_456_Θέμα_1.pdf

  • Οι λόγοι του “λουκέτου”

Η Τραπεζα της Ελλάδος, εποπτεύουσα Αρχή του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας γιατί δεν μπόρεσαν οι μέτοχοί της να ανταποκριθούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και έτσι να υπάρχει η επάρκεια σε κεφάλαια.

  • Πιο συγκεκριμένα η ΤτΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:

Η «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό. Κατόπιν αυτού, η άδεια της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1024/2013.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων των πελατών της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης βάσει του άρθρου 145Β του ν. 4261/2014, το ενδιαφέρον άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση του συνόλου των καταθέσεων της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και προέκρινε τη μεταβίβασή τους στην «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας.

Οι καταθέσεις όλων των πελατών της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η οργάνωση της μεταφοράς τους στην «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» έχει ήδη ξεκινήσει. Η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» θα ενημερώσει με ανακοίνωσή της το κοινό για τις σχετικές λεπτομέρειες.

Η διαφορά μεταξύ της αξίας των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταφέρονται στο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Η «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος. Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία «PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ».

  • Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των καταστημάτων;

Στον “αέρα” παραμένουν οι εργαζόμενοι στα τραπεζικά καταστήματα και υποκαταστήματα της προαναφερόμενης τράπεζας, παρ’ όλο που στην εντολή της ΤτΕ αναφέρεται ότι “θα μεριμνήσουν για τους εργαζόμενους η Εθνική Τράπεζα και ο Ειδικός Εκκαθαριστής…”

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως συνέβη και με άλλες τράπεζες που έκλεισαν ή ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερη συστημική τράπεζα, το προσωπικό μετακινείται προσωρινά, μετά γίνεται διαλογή βάσει των αναγκών της τράπεζας που παίρνει το χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθέσεων και στους υπόλοιπους κοινοποιείται απόλυση με κάποια προνόμια!






















Δεν υπάρχουν σχόλια