GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας… Εντατικοί έλεγχοι για μεταφορά μη εγκεκριμένων προϊόντων από τα σύνορα με τη Βουλγαρία

Κώστας Κουρτίδης: «Τα ευρήματα των ελέγχων δείχνουν παραβίαση κανονισμών που αφορούν, κυρίως, τα φυτοφάρμακα…»

  • Κώστας Κουρτίδης:
  • «Τα ευρήματα των ελέγχων δείχνουν παραβίαση κανονισμών που αφορούν, κυρίως, τα φυτοφάρμακα…»


Στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας εντατικοί είναι οι έλεγχοι και κατ’ επέκταση η επιβολή προστίμων από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στους παραβάτες της νομοθεσίας σχετικά με τρόφιμα και ποτά που περνάνε από τα σύνορα με τη γειτονική Βουλγαρία.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ερωτηθείς, σχετικά, με το θέμα, «τα ευρήματα των ελέγχων δείχνουν παραβίαση κανονισμών που αφορούν, κυρίως, φυτοφάρμακα. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και κρέας. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι αρμόδια για την επιβολή προστίμων σε ό,τι αφορά τη διακίνηση μέσω των συνόρων μη εγκεκριμένων τροφίμων και ποτών. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τα προϊόντα που επιτρέπεται να περνάνε από τα σύνορα. Δεν είναι μόνο τα τιμολόγια και οι αποδείξεις που πρέπει να φέρουν πάνω τους, αλλά και τα σφραγίσματα που να πιστοποιούν την ασφάλεια του προϊόντος. Όσον αφορά, δε, τα ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως είναι το κρέας, θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες αλλά και να μεταφέρονται με τρόπο που δεν συμβάλει σε αλλοιώσεις που μπορεί να βλάψουν την υγεία του καταναλωτή. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται και οι ανάλογες κυρώσεις».

Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων από γειτονικές χώρες προς τη δική μας δεν είναι τωρινό. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια και μάλιστα το είχε παραδεχτεί στο παρελθόν δημόσια και ο αρμόδιος υπουργός. Βέβαια το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης. Να επισημανθεί, επίσης, ότι οι χρήστες των λαθραίων προϊόντων πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόσκαιρο οικονομικό τους όφελος είναι ελάχιστο, καθώς η εφαρμοζόμενη νομοθεσία είναι αυστηρότατη, με ποινές όπως χρηματικά πρόστιμα, κατάσχεση προϊόντων, φυλάκιση και απώλεια του δικαιώματος για επιδότηση.

Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή: Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους, εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια