GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Υγεία: 7 τρόποι να μειώσετε το άγχος και το στρες

  Η καθημερινότητα, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και η σκληρή επικαιρότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζο...

 


Η καθημερινότητα, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και η σκληρή επικαιρότητα είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή μας, γεννώντας άγχος και στρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος και το στρες είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, με το άγχος να θεωρείται ως μια φυσική αντίδραση που μακροπρόθεσμα, εάν δεν καταφέρουμε να το χαλιναγωγήσουμε, προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Αν και συχνά οι δυο όροι συγχέονται, ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι το στρες πολλές φορές αποτελεί προπομπό του χρόνιου άγχους και αποτέλεσμα της απελευθέρωσης αδρεναλίνης που μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Παρόλα αυτά, δεν είναι σπάνιο το άγχος, ως απόρροια του στρες, να μετατρέπεται σε σοβαρή πάθηση, προκαλώντας φόβο και αίσθημα αδυναμίας και, αρκετές φορές, ακόμη και νοσήματα, τα οποία χρήζουν ιατρικής αγωγής και παρακολούθησης.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του στρες και του άγχους που μπορούν να συμβάλουν στο να νιώσετε καλύτερα και να νιώσετε ένα αίσθημα ευεξίας.

1. Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση του στρες και του άγχους, καθώς όχι μόνο απελευθερώνει τις ενδορφίνες, αλυσίδες πρωτεϊνών μικρού μήκους που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και αποτελούν φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης, αλλά συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης και στη μείωση των ορμονών του στρες και, συγκεκριμένα, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης.

Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι εξίσου ευεργετική, ορισμένες δραστηριότητες που θεωρούνται ως αποτελεσματικότερες για τη μείωση του στρες και του άγχους είναι η γιόγκα, το τάι τσι, το κολύμπι, η ποδηλασία, ο χορός και το τρέξιμο.

2. Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η προοδευτική χαλάρωση των μυών και η καθοδηγούμενη φαντασία, σας βοηθούν να επικεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή και να αποκτήσετε επίγνωση του σώματός σας και των σκέψεών σας.

Σταδιακά, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του συνολικού επιπέδου άγχους σας, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει λίγη ώρα.

3. Κοιμηθείτε αρκετά

Σύμφωνα με έρευνες, ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη μείωση του στρες και του άγχους, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ορμονών του στρες, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Αν και μερικές φορές μοιάζει αδύνατο να κλείσετε τον διακόπτη των σκέψεων πριν πάτε για ύπνο, καλό θα είναι θα προσπαθήσετε να κοιμάστε 7 – 9 ώρες κάθε βράδυ και να αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πριν από τον ύπνο.

Κι αυτό γιατί η παρατεταμένη αϋπνία οδηγεί σε κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, χαμηλή εργασιακή απόδοση, σωματικά προβλήματα και πλήρη εξάντληση του οργανισμού.

4. Συνδεθείτε με άλλους

Φύσει κοινωνικό ον, ο άνθρωπος έχει ανάγκη για συνύπαρξη και αλληλεπίδραση με τους γύρω του, παράγοντες καταλυτικής σημασίας για τη μείωση του στρες και του άγχους.

Το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας παρέχει συναισθηματική υποστήριξη και αντιπερισπασμό από τα τρέχοντα στρεσογόνα προβλήματα .

Και φυσικά, αν θέλετε να διευρύνεται το φιλικό σας περιβάλλον, μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποια δραστηριότητα και να κάνετε νέες γνωριμίες.

5. Επενδύστε χρόνο για τον εαυτό σας

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε δραστικά το στρες, είναι να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.

Εκτός από το να βγείτε, μπορείτε να ακούσετε λίγη μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε μια ταινία ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Ακόμη, μπορείτε να να γυμναστείτε ή να κάνετε ένα χόμπι που σας ευχαριστεί. Ο χορός, οι εικαστικές τέχνες, η δημιουργική γραφή, η δημιουργία μουσικής και το πλέξιμο θεωρούνται από τους γιατρούς ως χαλαρωτικές δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνουν πολύ χρόνο, αλλά αποδίδουν για τον κατευνασμό του άγχους.

6. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μια μορφή διαλογισμού που αναπτύχθηκε από τους βουδιστές και Ταοϊστές και είναι βασικό στοιχείο της γιόγκα και του διαλογισμού.

Χιλιάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη της ενσυνειδητότητας για τον άνθρωπο σε σωματικές, γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες είναι εντυπωσιακά, χωρίς να απαιτούν κατ’ ανάγκη τον διαλογισμό.

Για παράδειγμα, όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν να σηκωθείτε, παρατηρήστε το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε, να ακούστε τους περιρρέοντες ήχους και να αφήστε τις σκέψεις σας να περάσουν, αποδεχόμενοι πλήρως την πραγματικότητα και νιώθοντας τη στιγμή.

7. Μιλήστε σε έναν επαγγελματία

Φυσικά, αν δυσκολεύεστε να τιθασεύσετε το άγχος και το στρες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, ο οποίος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αιτίες του στρες και του άγχους σας και θα σας παράσχει στρατηγικές για τη διαχείρισή τους.

Κι αυτό γιατί η μείωση του στρες και του άγχους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι εφικτή με τα κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές.

Με έναν συνδυασμό αυτών των στρατηγικών, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία, αποδεχόμενοι πλήρως τον εαυτό σας και τη μοναδικότητά σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια