GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χρέη στους δήμους: Σχέδιο ένταξης νέων οφειλών στη ρύθμιση των 72 δόσεων – διαγράφονται παλιές οφειλές

  Στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των νέων χρεών προς τους ΟΤΑ

 

Στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των νέων χρεών προς τους ΟΤΑ

Σχέδιο ένταξης στη έκτακτη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων και των χρεών στους δήμους επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενώ με νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται χρέη που έχουν οι πολίτες πριν από το 2013 και μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς τους ΟΤΑ.

Το «παράθυρο» επέκτασης των 72 δόσεων και για τα χρέη στους δήμους άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα έκτακτη ρύθμιση «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας να ρυθμιστούν σε έως 72 μηνιαίες έντοκες δόσεις όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία η οποία αναμένεται να «τρέξει» στις αρχές Απριλίου και αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες δόσεις.

Σβήνονται χρέη στους Δήμους

Την ίδια ώρα διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη διαγραφή παλαιών χρεών και τη μείωση του χρόνου παραγραφής των νέων οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 5 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη από δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις τα οποία με το σημερινό καθεστώς μένουν «ζωντανά» ακόμη και για δεκατέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους που προβλέπουν:

  • Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.
  • Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου. 
  • Στη συνέχεια παραγράφονται.

















Δεν υπάρχουν σχόλια