GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αλλεργίες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε-Αυτά είναι τα 4 βήματα για να τις αντιμετωπίσετε

Επηρεάζοντας 1 στους 4 ανθρώπους, οι αλλεργίες αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν, ιδιαίτερα κατά τους μήν...


Επηρεάζοντας 1 στους 4 ανθρώπους, οι αλλεργίες αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν, ιδιαίτερα κατά τους μήνες της Άνοιξης, πυροδοτώντας μια αντίδραση σε κατά τ’ άλλα ουδέτερες ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα.

Οι αλλεργίες διακρίνονται ανάλογα με το μέρος του σώματος που προσβάλουν, αλλά και την αλλεργιογόνα ουσία που προσβάλει τον ανοσοποιητικό σύστημα, αφού εισέλθει στον οργανισμό μέσω της επαφής με το δέρμα, μέσω του στόματος ή της όσφρησης.

Εκτός από την τροφική αλλεργία, συχνές είναι οι αναπνευστικές αλλεργίες που εκδηλώνοντας ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα, οι δερματικές και οι αλλεργίες σε υμενόπτερα και φάρμακα, συνήθως σε αντιβιοτικά και αναλγητικά.

Ιδιαίτερα απειλητικό για τον οργανισμό είναι το αλλεργικό σοκ, μια γρήγορα εξελισσόμενη πολυσυστηματική αλλεργία, η οποία οφείλεται συνήθως σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.

Σε περίπτωση έντονης αναφυλαξίας, το σώμα μπορεί να εμφανίσει:

  • δυσφορία
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • βήχα
  • κοιλιακό άλγος
  • ερυθρότητα
  • σύγχυση

Σε ακραίες αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν:

  • χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
  • απώλεια οξυγόνου
  • απόφραξη αεραγωγών
  • πρήξιμο των σημείων που ήρθαν σε επαφή με το αλλεργιογόνο

Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται κατά βάση τους μήνες της Άνοιξης, με τη μορφή της εποχικής ρινίτιδας, της επιπεφυκίτιδας, του αλλεργικού βρογχικού άσθματος και της ερυθρότητας του δέρματος.

Ο κύριος «ένοχος» για την εμφάνιση των αλλεργιών την περίοδο της Άνοιξης είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων και λουλουδιών, μεταξύ των οποίων:

  •  η γύρη της ελιάς
  •  η γύρη του φυτού ελξίνη
  •  η γύρη από τα γρασίδια
  •  οι πολλαπλασιαζόμενοι λόγω της αυξημένης βλάστησης και υγρασίας μύκητες
  •  η αύξηση των ακάρεων σκόνης, που πολλαπλασιάζονται λόγω της της θερμοκρασίας

Παρά το γεγονός ότι οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη ιατρική αγωγή, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνους παράγοντες.

Αερίζετε τα δωμάτια συγκεκριμένες ώρες

Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κρατήσετε τις αλλεργίες εκτός σπιτιού είναι να μην ανοίγετε διαρκώς τις πόρτες και τα παράθυρα.

Συνηθίστε να αερίζετε το σπίτι το πρωί, έως τις 9.00, και σε ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά της γύρης στην ατμόσφαιρα.

Καθαρίζετε τακτικά το σπίτι

Μια αρκετά συχνή πηγή αλλεργίας είναι η σκόνη, με το μοναδικό όπλο για να την καταπολεμήσετε να είναι η συχνή καθαριότητα.

Προσπαθήστε να καθαρίζετε τακτικά το σπίτι ώστε να μειώσετε τα ποσοστά των ακάρεων και να πλένετε συχνά τα ρούχα που φοράτε.

Επίσης, καλό θα ήταν να αφήνετε τα παπούτσια έξω από το σπίτι και μην απλώνετε τα ρούχα σας τις ημέρες που έχει πολύ αέρα.

Προστατέψτε τα μάτια σας

Ιδιαίτερα κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, φορέστε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας από τα διάφορα αλλεργιογόνα, ενώ σε περίπτωση που οδηγείτε μηχανή, χρησιμοποιείτε το κράνος, ώστε να εμποδίσετε τη δίοδο στα αλλεργιογόνα από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, θυμηθείτε να πλύνετε τα μάτια σας με άφθονο νερό ή απλώστε ένα κρύο, υγρό πανί.

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να διατηρήσετε την υγρασία στα μάτια σας και να διώξετε τα αλλεργιογόνα σωματίδια.

Προτιμήστε τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα μας για να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες, με αρκετές τροφές να είναι ικανές να τον ενισχύσουν, θωρακίζοντάς μας ενάντια σε διάφορες ασθένειες.

Καλό θα ήταν να εντάξετε τα μούρα και τα κεράσια στη διατροφή σας, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος και άλλα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, τα λεμόνια, τα καρότα, οι σταφίδες και ο λιναρόσπορος.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια