GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Ο κύβος ερρίφθη για την επένδυση των 395 εκατ.

Ελήφθη χθες η επενδυτική απόφαση για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, από ...


Ελήφθη χθες η επενδυτική απόφαση για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, από τα ΔΣ των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ. Τις σχετικές αποφάσεις ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της κοινής εταιρίας και επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθούν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και να γίνει η εκκίνηση του έργου.
Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 395 εκατ. ευρώ και η ανάγκη σε συνολικά Ιδια Κεφάλαια είναι της τάξεως των 80 εκατ., ενώ θα έχει υψηλή απόδοση κεφαλαίων και κερδοφορία.

Η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63%, δηλαδή, θα έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά και άρα θα έχει υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Το χαμηλό μεταβλητό κόστος σημαίνει ότι η μονάδα καθώς θα είναι πιο φτηνή από τις θερμικές, και άρα η πιο ελκυστική επιλογή για σύναψη διμερών συμβολαίων (PPAs).
  • Σε θέση-κλειδί
Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU, σημειώνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις και χωρίς να έχει ρίσκο εφοδιασμού.

Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, δηλαδή, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργεί το πλάνο απολιγνιτοποίησης των γειτονικών χωρών.

Η σημασία της είναι μεγάλη για τις γειτονικές χώρες, καθώς δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες των χωρών αυτών τα προσεχή έτη.

  • Στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης
Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης, στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ28 συνολικής επιφάνειας 181.181 m2 εκ των οποίων:
  • 15.450 m2 καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες).
  • 16.000 m2 καταλαμβάνει ο υποσταθμός 400 KV.
  • 5.000 m2 καταλαμβάνουν τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου.
  • 240 m2 καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
  • 600 m2 θα καταλάβουν οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
  • Ποιο είναι το ΔΣ της εταιρείας
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 υπεγράφη συμφωνία με την οποία η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασαν το 51% και 29% αντίστοιχα της εταιρείας που αναπτύσσει τη μονάδα, ενώ η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% των μετοχών.

Στις 26 Ιανουαρίου εξελέγη το 9μελές νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.Πρόεδρος της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» παραμένει ο Χρήστος Κοπελούζος,
Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ,
ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Σε θέσεις μελών του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου Ιωάννης Αράπογλου, ο Φώτης Μακρυλέας (Finance Controlling Director της ΔΕΗ), ο Περικλής Στρατηγόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Κομοτηνής της ΔΕΗ), ο Νικήτας Δημόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ) και ο Δημήτρης Ταμβάκης (Project Manager ΑΠΕ στη ΔΕΠΑ).

Η θητεία του νέου ΔΣ λήγει στις 25 Ιανουαρίου 2028.

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια