GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σεισμός - Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί - Φόβοι για έξαρση επιδημιών

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση επιδημιών καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υ...


Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση επιδημιών καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωσή τους

Καθώς τα σωστικά συνεργεία στην  Τουρκία και τη Συρία πασχίζουν για τη διάσωση επιζώντων οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η νέα χιονόπτωση, καθώς και η έλλειψη νερού, επικοινωνιών και ρεύματος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια θανατηφόρα «δευτερεύουσα καταστροφή». Την ίδια ώρα ο μακάβριος απολογισμός έχει φτάσει στους 20.000 νεκρούς.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς εκτός από τους νεκρούς, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν επικίνδυνο συνδυασμό για την εξάπλωση μολυσματικών νόσων, όπως η χολέρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους στον καταστροφικό σεισμό μαζεύτηκαν γύρω από τις φωτιές στο τσουχτερό κρύο έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό.

Πολλοί από αυτούς καταφύγιο σε σκηνές, στάδια και άλλα προσωρινά καταλύματα, αλλά άλλοι κοιμήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, ανάβοντας φωτιές και καίγοντας οτιδήποτε βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν.

Στην τουρκική πόλη Antakya, δεκάδες έτρεξαν για βοήθεια μπροστά σε ένα φορτηγό που μοίραζε παιδικά παλτά και άλλες προμήθειες, ενώ ένας επιζών, ζήτησε από την κυβέρνηση να απομακρύνει τους ανθρώπους από την περιοχή.

«Δεν είναι δυνατόν να ζεις έξω με αυτό το κρύο», είπε. «Αν οι άνθρωποι δεν έχουν πεθάνει κάτω από τα ερείπια, θα πεθάνουν από το κρύο», σύμφωνα με το Associated Press.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια επικείμενη υγειονομική κρίση που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική, αν δεν επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομαδικοί τάφοι για τα θύματα του σεισμού

Στο Παζαρτζίκ, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, εκτυλίσσονται σκηνές που παραπέμπουν σε πόλεμο, με τους κατοίκους να σκάβουν μαζικούς τάφους για τους συγγενείς τους και να τους αποχαιρετούν με μια προσευχή.

Φόβοι για έξαρση χολέρας

Οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασαν τις 20.000, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Afad, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια 17.134 άνθρωποι.

Στη Συρία, οι νεκροί ανέρχονται σε 3.162.

Συνολικά, τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 20.296.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών.

Όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.

«Η Βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο», σημειώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Ιντλίμπ και το Αλέπο με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από την οργάνωση έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς. Επίσης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις δομές που υποστηρίζουν και τις κινητές κλινικές τους.

Επείγουσα έκκληση για την ενίσχυση των ομάδων τους που βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Δωρεές προς την οργάνωση γίνονται στο λινκ https://msf.gr/epeigon

Τσακρής: Ελλοχεύει ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.

«Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε.

«Πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας» εκτίμησε ο κ. Τσακρής.

«Νομίζω ότι συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και για αυτό θα πρέπει και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και βοηθούν με κάθε τρόπο, στο να περιορίσουμε την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές».


Σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι

Εντωμεταξύ, σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι λόγω των σεισμών στις δυο χώρες, ενώ περιορίζονται οι ελπίδες να βρεθούν πολλοί επιζώντες ακόμα στα ερείπια των κατεστραμμένων πόλεων.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας ξεπέρασε τους 17.500 στις δύο χώρες.

Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.

Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.


Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Άλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά που είχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης που ήταν γεμάτοι χαλάσματα κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειας του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του.

«Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την Τουρκία αργά χθες κάποιοι ακόμα άνθρωποι διασώζονται, μεταξύ των οποίων ο Αμπντουλαλίμ Μουαΐνι, που ανασύρθηκε από το κατεστραμμένο σπίτι του στο Χατάι, όπου βρισκόταν από τη Δευτέρα δίπλα στη νεκρή σύζυγό του.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν μια τραυματισμένη 60χρονη γυναίκα, τη Μερλά Νακίρ, από τα χαλάσματα ενός κτιρίου διαμερισμάτων στην πόλη Μαλάτια, 77 ώρες μετά την πρώτη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας σήμερα το κρατικό δίκτυο TRT. Ξυπόλυτη και με μώλωπες στο πρόσωπο, οι διασώστες τύλιξαν τη γυναίκα με μια κουβέρτα και τη μετέφεραν σε ασθενοφόρο. 

πηγη:cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια