GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πώς ο φόνος ενός Έλληνα, έκανε βαθύπλουτο Τούρκο «βαρόνο» των Media

«Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, γιος του αείμνηστου επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν και στενού συνεργάτη  του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο...


«Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, γιος του αείμνηστου επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν και στενού συνεργάτη 
του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχτισε τον πλούτο του στα παράνομα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ενός επιχειρηματία από την ελληνική μειονότητα (Ρούμι), που δολοφονήθηκε βάναυσα στην Τουρκία».
Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές ρεπορτάζ του το έγκυρο Nordic Monitor, το οποίο αναφέρεται «στα έργα και τις ημέρες» του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης στη γείτονα, άρρηκτα συνδεδεμένου με τον Τούρκο ηγέτη.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στα εμπιστευτικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ιστοσελίδα και εμπλέκουν την οικογένεια του επιχειρηματία στη δολοφονία και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων.

Όπως τονίζεται, ενσωματώθηκαν σε δικαστικό φάκελο για πρώτη φορά το 2018 χάρη στις προσπάθειες του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος κατέθεσε ότι κατάφερε να κρατήσει απόρρητα έγγραφα πληροφοριών και κυβερνητικά ανακοινωθέντα.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του έγκυρου Nordic Monitor για «τα έργα και τις ημέρες» του πατέρα του μεγιστάνα των ΜΜΕ στη γείτονα χώρα Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Πλούτισε σε βάρος του επιχειρηματία

«Τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor δίνουν τις φρικτές λεπτομέρειες της δολοφονίας και της κλοπής σε ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον που συνεχίστηκε ακόμη μια δεκαετία μετά τις επιθέσεις όχλων στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 κατά της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν λαθραία από τις τουρκικές Αρχές», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με την υπόθεση φυλακίστηκε άδικα από τον Ερντογάν τον Μάρτιο του 2015 ως μέρος μιας κυβερνητικής εκστρατείας για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές στον τουρκικό Τύπο και να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους που κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία στην Τουρκία.

Ακόμη και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ο γνωστός δημοσιογράφος κατάφερε να κάνει ρεπορτάζ και να σταθεί στη δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία. Όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες που του απέδωσε η κυβέρνηση για να τον κρατήσει στη φυλακή για πάντα, ανέφερε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική οικογένεια Ντεμιρορέν πλούτισε σε βάρος ενός Τουρκοέλληνα επιχειρηματία και πώς η υπόθεση αποσιωπήθηκε από τις Αρχές. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου έγιναν μέρος της διαδικασίας σε δικαστήριο που δικάζει σοβαρά αδικήματα στην Τουρκία.

Καταθέτοντας στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του 2018, παρείχε λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο απέκτησε έγγραφα από ένα μέλος της οικογένειας του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος ήταν ανιψιός του. Συγκεκριμένα, ο συγγενής που έκανε τη διαρροή παρέδωσε έγγραφα και επιστολές που αποκάλυπταν πώς έγιναν ο φόνος και η κλοπή. Έλαβε επίσης μια σημαντική ποσότητα εγγράφων από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου ενός αφεντικού του εγκλήματος που του ζήτησε ο Ντεμιρορέν να σκοτώσει το επιζών μέλος της ελληνικής οικογένειας», τονίζει το Nordic Monitor.

Το δημοσίευμα και το «λουκέτο» από τον Ταγίπ στην εφημερίδα

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου, ο συγγενής του επιχειρηματία που έκανε τη διαρροή είχε πλησιάσει και άλλους δημοσιογράφους προκειμένου να παρουσιάσει τα έγγραφα-αποδείξεις, όμως κανένας δεν τόλμησε να γράψει το ρεπορτάζ υπό τον φόβο των… επιπτώσεων που μπορεί να είχε από την ισχυρή επιχειρηματική οικογένεια, η οποία συνδέεται στενά με την τουρκική κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι η δολοφονία συγκαλύφθηκε με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της υπηρεσίας πληροφοριών, πολιτικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Ο Μπαρανσού ήταν διαφορετικός. Συμφώνησε να γράψει την ιστορία υπό τον όρο ότι οι ισχυρισμοί θα εξεταστούν και ότι το ρεπορτάζ του θα επαληθευτεί και από άλλες πηγές.

Ο ερευνητικός δημοσιογράφος εξέτασε για πολλούς μήνες εκατοντάδες έγγραφα και πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να έχει πλήρη εικόνα της ιστορίας», επισήμανε το ίδιο δημοσίευμα.

Τελικά, το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα «Taraf» στις 20 Μαΐου 2013, δύο χρόνια προτού η κυβέρνηση Ερντογάν αποφασίσει να της βάλει ετσιθελικά λουκέτο!

Πηγη: POLITICAL

Δεν υπάρχουν σχόλια