GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γιατί δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβίωση όταν έχουμε ίωση – Πότε χρειαζόμαστε πραγματικά τα αντιβιοτικά

Με το κύμα αναπνευστικών ιώσεων και γρίπης να βρίσκεται σε έξαρση (η κορύφωσή του, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται μέσα στ...


Με το κύμα αναπνευστικών ιώσεων και γρίπης να βρίσκεται σε έξαρση (η κορύφωσή του, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο) και τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα να παραμένουν, ένα ερώτημα που δέχονται οι γιατροί είναι εάν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να χορηγείται αντιβίωση.
Η απάντηση που δίνουν είναι σαφής: Η λήψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν έχει όφελος, διότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιογενών λοιμώξεων. Οι πιο κοινές λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς και σε αυτήν την περίπτωση τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν. Τα αντιβιοτικά είναι αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση ήπιων βακτηριακών λοιμώξεων, όπως ο πονόλαιμος, η βρογχίτιδα ή η ωτίτιδα είναι άσκοπη. καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να καταπολεμήσει μόνο του αυτές τις ήπιες λοιμώξεις.

Αν πάρουμε αντιβιοτικά δεν θα θεραπευτούμε γρηγορότερα από το κρυολόγηµα ή τη γρίπη. Αντίθετα, είναι πιθανό να δηµιουργήσουν παρενέργειες, όπως διάρροια, πονοκέφαλο, εξάνθηµα ή τάση για έµετο.

Την ίδια ώρα η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών δηµιουργεί πιο ισχυρά µικρόβια που γίνονται πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μερικά µικρόβια έχουν ήδη γίνει ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και η αµοξικιλλίνη.Επίσης, εάν γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, όταν πραγµατικά χρειαζόμαστε αντιβίωση, αυτή μπορεί να μην είναι πια αποτελεσματική.

Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν επίσης κακή χρήση.

Πότε παίρνουμε αντιβίωση

Αντίθετα, τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η πνευμονία. Τα αντιβιοτικά χρησιµοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από µικρόβια.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία συστήνει στους γιατρούς να μην συνταγογραφούν αντιβιοτικά, εκτός κι εάν υπάρχει σαφής ένδειξη χορήγησης. Αναφέρει ότι αντιβιοτικά χορηγούνται σε περιπτώσεις βρογχοπνευμονίας, πνευμονίας, βήχα με μικροβιακά αίτια, οξείας μέσης ωτίτιδας, στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, χρόνιας ιγμορίτιδας.

Ποια είναι η ορθή χρήση των αντιβιοτικών

• Μην προσπαθείτε να αγοράσετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά για να τα χρησιμοποιήσετε μεταγενέστερα.
• Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες
θεραπείες.
• Μην δίνετε αντιβιοτικά που σας έχουν περισσέψει σε άλλους.
• Μην διατηρείτε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από κάποια θεραπεία.

Τα φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματα

Οι ειδικοί δίνουν τις εξής κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τις ιώσεις:

• Τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.
• Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα σπρέι ή οι παστίλιες για τον λαιμό
διευκολύνουν την κατάποση.
• Τα αποχρεμπτικά απομακρύνουν τις εκκρίσεις από τους αεραγωγούς.
• Τα ρινικά εκνεφώματα και τα αποσυμφορητικά διευκολύνουν την αναπνοή.

• Τα αντιισταμινικά ανακουφίζουν από τη δύσπνοια, το φτάρνισμα και τη
φαγούρα στη μύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια