GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Θεσσαλία: Κινητοποιήσεις αγροτών – Ζητούν αύξηση των εισοδημάτων τους

Συλλαλητήριο με τρακτέρ διοργάνωσαν σήμερα (3/1) στις 11:00 το πρωί αγρότες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και ...


Συλλαλητήριο με τρακτέρ διοργάνωσαν σήμερα (3/1) στις 11:00 το πρωί αγρότες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και από Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς του δήμου Αγιάς, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, με κύριο αίτημά τους την αύξηση των εισοδημάτων τους.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη αγροτών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Παράλληλα, προετοιμάζεται η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις 8 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια Λάρισας, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωση αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ανακοίνωσή τους

«Όποιος δεν είναι μαζί μας θα μας βρει απέναντί του! Ολοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλου, κάστανου, κερασιού, αμυγδάλων κ.λπ. στην περιοχή μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι για την Αγιά η στήριξη και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που ζητάμε είναι προϋπόθεση για να επιβιώσουμε και μαζί με μας να διατηρηθεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός του δήμου Αγιάς.

Στην καλύτερη περίπτωση, για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός θα “μπει μέσα” 400 – 450 ευρώ εξαιτίας του δυσβάσταχτου και διπλάσιου κόστους παραγωγής, σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, στις οποίες διαθέσαμε τα προϊόντα μας. Ανάλογη χασούρα υπάρχει στα κάστανα, στα κεράσια, στα αμύγδαλα, στα ροδάκινα, στα καρύδια που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, πολύ περισσότερο που τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια κάθε χρόνο μειώνονται το εισόδημά μας και τα κέρδη που είχαμε. Δεν έχουμε το περιθώριο ούτε αποταμιεύσεις για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να αγοράσουμε μέσα και εφόδια και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια αν δεν υπάρξει η ανάλογη στήριξη».

«Δίκαια αιτήματα επιβίωσης»

Οι βιοπαλαιστές αγρότες σημειώνουν ότι «τα αιτήματά μας είναι γνωστά και δίκαια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκησή τους και θα αγωνιστούμε ως την τελική νίκη!».

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

– Αμεση ανακοίνωση από την κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα και τα άλλα προϊόντα.

— Αμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει αλλά και το υπουργείο έχει στη διάθεσή του.

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/KWh. Επιδότηση των μέσων, των εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

— Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ως το 2027.

— Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια