GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Κουμπαρά» για νέα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές φτιάχνει η κυβέρνηση

Ενέργεια και ΑΕΠ θα κρίνουν το πακέτο των παρεμβάσεων.


Ενέργεια και ΑΕΠ θα κρίνουν το πακέτο των παρεμβάσεων.

Ένα νέα πακέτο παροχών πριν τις εκλογές εξετάζει να ανοίξει η κυβέρνηση αναζητώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, θα επιστραφεί στην κοινωνία. «Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εάν δημιουργηθεί, όπως είναι οι εκτιμήσεις μου, θα επιστραφεί στην κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών (χθες στο Mega) για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι υπάρχουν δύο πιθανές πηγές τροφοδότησης του πρόσθετου χώρου:

Το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τυχόν υπεραπόδοση της οικονομίας σε σχέση με τους στόχους κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του έτους στην πορεία των εσόδων.

Οι λογαριασμοί που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως με τις τιμές φυσικού αερίου του Νοεμβρίου ή με μια μέση τιμή 100 ευρώ τους επόμενους μήνες θα μείνει στην άκρη ένα ποσό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Ορόσημο αποφάσεων φαίνεται να αποτελούν και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2022. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης κατέβασε αισθητά ταχύτητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ( 2,8% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, -0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), διατηρώντας πάντως εντός στόχων την ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού (5,9% στο εννιάμηνο, 5,6% εκτιμά ο προϋπολογισμός στο έτος). 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως δεν απειλείται ο στόχος για ετήσια μεγέθυνση 5,6% και δεν αποκλείουν μάλιστα, αναθεώρηση της εκτίμησης για το τρίτο τρίμηνο όταν η ΕΛΣΤΑΤ έχει στη διάθεσή της και τα στοιχεία για τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αφαίρεση των επιδοτήσεων που έγινε ήδη περιορίζοντας την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία. Αυτά τα στοιχεία θα αποτυπωθούν στις αναθεωρήσεις της 7ης Μαρτίου, δίνοντας ενδεχομένως το έναυσμα για το νέο αφήγημα προεκλογικών παροχών.


Δεν υπάρχουν σχόλια