GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΗΠΑ: Έκθεση «κόλαφος» του αμερικανικού Κογκρέσου κατά της Τουρκίας

Έκθεση «κόλαφος» του αμερικανικού Κογκρέσου κατά της Τουρκίας… Μεγάλα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας…


Έκθεση «κόλαφος» του αμερικανικού Κογκρέσου κατά της Τουρκίας… Μεγάλα τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας…

Στην έκθεση, οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον περιγράφονται με μελανά χρώματα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022, εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας, σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο, αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο», τονίζεται στην έκθεση της υπηρεσίας μελετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, στην έκθεση, που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφεται και η ρητή καταδίκη του Κογκρέσου για τις τουρκικές υπερπτήσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

«Ο Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Ερντογάν»

Την ίδια στιγμή, η γνωστή τακτική του Ερντογάν και η προσπάθειά του να τα έχει καλά τόσο με τη Δύση, όσο και με τη Ρωσία, δεν περνά απαρατήρητη.

Στην έκθεση αποτυπώνεται το χάσμα ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν, με το Κογκρέσο να εκφράζει την ανησυχία του για τη στενή συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων.

Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ίδιο προβληματισμένη είναι η αμερικανική πλευρά και για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο, με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», σημειώνεται στην έκθεση.









Δεν υπάρχουν σχόλια