GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας

  ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

 


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους το ΚΚΕ κατέθεσε την 6299/07.07.2022 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα και τα συνεχόμενα εργοδοτικά εγκλήματα.

Στην συγκεκριμένη ερώτησή τονίστηκε ότι η ανησυχία των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής δικαιολογημένα μεγαλώνει εξαιτίας των απανωτών περιστατικών, κατά τα οποία κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των εργατών. Συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου 2022 η διαρροή αντλίας με καυστικά οξέα οδήγησε εργαζόμενο στην μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγες μέρες μετά, κατά τη διάρκεια νυχτερινής βάρδιας, σημειώθηκε διαρροή πολύ επικίνδυνου τοξικού αερίου με αποτέλεσμα 5 εργαζόμενοι να βρεθούν εκτεθειμένοι και να τους δοθεί πολυήμερη αναρρωτική άδεια, αν και δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δεν δηλώθηκε στον ΣΕΠΕ Καβάλας το γεγονός ως εργατικό ατύχημα!

Παράλληλα αναδείχτηκαν οι αιτίες αυτής της κατάστασης που δεν είναι άλλες από την εγκληματική τακτική της εργοδοσίας να μην παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που τα λογαριάζει ως κόστος, να επιβάλει την εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια των φυσικών αντοχών, οι απαραίτητες προγραμματισμένες και έκτακτες εργασίες συντήρησης είτε να μην γίνονται καθόλου είτε να «καλύπτονται» με προχειρότητες και «πατέντες».

Επιπρόσθετα τονίστηκαν οι κίνδυνοι από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την εναπόθεση της φωσφογύψου, την πιθανότητα για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης.

Στα ερωτήματα, με τα οποία έθετε το ΚΚΕ την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, απάντησε μετά από 2 μήνες μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στοιχεία ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών που «σταματούσαν» στο 2020,  αν και εντοπίστηκαν παραβάσεις και αμέλειες, για τις οποίες επιβλήθηκαν και πρόστιμα. Θα περίμενε κανείς οι έλεγχοι, μετά από τέτοια πορίσματα, να είναι πιο εντατικοί. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο αποποιήθηκε τις ευθύνες του. Το δε Υπουργείο Εργασίας δεν απάντησε καν.

Είναι «φυσιολογικό» αυτή η στάση της κυβέρνησης να εκλαμβάνεται από την εργοδοσία ως «πράσινο φως» για να συνεχίσει τα εγκλήματα. Τραγική επιβεβαίωση αποτελεί το νέο εργοδοτικό έγκλημα, θανατηφόρο αυτή τη φορά, με θύμα 30χρονο εργάτη στις 21/12/2022.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων: την απαξίωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, τις «πλάτες» που κάνουν στην εργοδοσία για να επιβάλει συνθήκες γαλέρας στα εργοστάσια και άλλους τόπους δουλειάς, την κάθε είδους στήριξη και κάλυψη στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τη φοροασυλία, το ζεστό χρήμα επιδοτήσεων, μέχρι και τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων, ενάντια στις οποίες παλεύουν στο δρόμο του αγώνα και στα δικαστήρια οι απολυμένοι της ΒΦΛ. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας τους και της εξειδίκευσης τους, μαζί με το γεγονός ότι ήταν αορίστου χρόνου εξασφάλιζαν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και ασφάλεια όλου του προσωπικού. Αποδεικνύεται ότι οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο που κυριαρχούν στον χώρο, ενέχουν πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να διαλευκανθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη,

– Να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες,

– Να διερευνηθούν και τα υπόλοιπα περιστατικά και άλλα που αποκρύβονται και για τα οποία δεν έχει δοθεί ακόμα καμία απάντηση,

– Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την εργοδοσία όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, της προστασίας του περιβάλλοντος, την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης,

– Να σταματήσει το αίσχος της εντατικοποίησης με τα 12ωρα και να επανέλθουν οι απολυμένοι έμπειροι και εξειδικευμένοι εργάτες στη δουλειά τους, σύμφωνα και με τη δικαστική απόφαση που τους δικαίωσε και να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Οι Βουλευτές

  • Δελής Γιάννης                                                                                                     
  • Στολτίδης Λεωνίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια