GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μητσοτάκης: Η Τουρκία παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό για πολιτικούς λόγους

  Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους Κάποιοι δεν ζήτησαν συγγνώμη για τα fake news με την «μικρή Μαρία» στον Έβρο

 

  • Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους
  • Κάποιοι δεν ζήτησαν συγγνώμη για τα fake news με την «μικρή Μαρία» στον Έβρο


Στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Πολιτεία προκειμένου να θωρακίσει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Αιγαίο και Έβρο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας εχθές στην εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε και τον προβληματικό ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «η απέναντι πλευρά χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων ως μοχλό εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων».

Τόνισε ότι συχνά η συνεργασία με την Τουρκία δεν είναι καλή, όμως μπορεί να γίνει καλύτερη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ειδική μνεία έκανε στις ελληνικές δυνάμεις, και κυρίως στο Λιμενικό, που όπως είπε «έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έρμαια του καιρού, που θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου, εκεί που τους στέλνουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο θέμα του μεταναστευτικού έχουν αλλάξει όλα τα τελευταία χρόνια. «Το χάος διαδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου» είπε χαρακτηριστικά.

«Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου, ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» σημείωσε ο πρωθυπουργός προχωρώντας σε μια συνοπτική σύγκριση του κυβερνητικού έργου με την κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ το 2019.

Προσέθεσε ότι έχει τεράστια σημασία ο καθορισμός των συνόρων μας ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, τονίζοντας ότι το 2020 βρέθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στα σύνορα του Έβρου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Σημείωσε ότι στη συνέχεια ακολούθησε «ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται την καθημερινότητά μας» αναφέροντας ότι 17.000 χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος έναντι 900.000 το 2015. Είπε ότι το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόνο του 5% τώρα.

Ταυτόχρονα, είπε, ανέπνευσαν και τα νησιά μας καθώς το 2019 βρίσκονταν 40.000 μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και τώρα είναι μόλις 5.000.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορα στις μεταναστευτικές ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Γι’ αυτό επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα. Κάντε σύγκριση της αθλιότητας του καταυλισμού στη Σάμο που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 1.000 και έφτασε να φιλοξενεί 7.000 με τη σύγχρονη δομή που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους» είπε.

«Για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή «αν και έχουν γίνει βήματα».

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε αναλυτικά: ««Δυστυχώς οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση με την ΕΕ του 2016».

Αναφερόμενος στις ΜΚΟ τόνισε ότι πρέπει «να δούμε αυτές που δεν επιτελούν τον ρόλο τους».

«Πρέπει να αποκαλύπτονται όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα που διήρκεσε επί εβδομάδες, που αποδείχθηκε προπάγανδα με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους, κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη, αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».

Παράλληλα τόνισε ότι «θέλω να πω ευχαριστώ στους ένστολους της συνοριοφυλακής αλλά κυρίως στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού και τα ίδια εύσημα πρέπει να αποδώσουμε σε όσους βρίσκονται νυχθημερόν στα ίδια σύνορα του Έβρου. Ένα ευχαριστώ και στα στελέχη που αγκαλιάζουν τους μετανάστες και φροντίζουν για την ενσωμάτωσή τους που θα είναι μεγάλη πρόκληση την επόμενη τετραετία».

«Έχουμε κάνει πολλά σε αυτόν τον τομέα αλλά αν μπορούμε να πούμε με συνέπεια «το είπαμε και το κάναμε» είναι αυτός του μεταναστευτικού» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια