GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Qatar Gate»-Liberation: Πως η Παρί Σεν Ζερμέν λειτούργησε ως «Δούρειος Ίππος» για τη διείσδυση του Κατάρ στην Ευρώπη

   Η Γαλλία φαίνεται να είναι η «πύλη εισόδου» για το σκάνδαλο Qatar Gate, το οποίο συγκλονίζει εδώ και λίγες μέρες το Ευρωκοινοβούλιο, καθώ...

 


 Η Γαλλία φαίνεται να είναι η «πύλη εισόδου» για το σκάνδαλο Qatar Gate, το οποίο συγκλονίζει εδώ και λίγες μέρες το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και τον υπόλοιπο πολιτικό και οικονομικό κόσμο.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επισημαίνει πως ένα από τα κύρια διεθνή συμβόλαια για λόμπινγκ, συνήφθη στη συγκεκριμένη χώρα το 2017 και αφορούσε μια συγκεκριμένη ομάδα «πρακτορείων επιρροής».

«Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποκύψει στο κάλεσμα της καταριανής δωροδοκίας… λαμβάνοντας ακόμα και βαλίτσες με μετρητά», αναφέρει η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Liberation», ο βασικός «ενορχηστρωτής» της πολιτικής λόμπινγκ του Κατάρ που ασκήθηκε στο Παρίσι μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου, είναι ο 63χρονος Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, ένας πρώην σύμβουλος επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

  • Οι ενέργειες που απαιτούσε το Κατάρ για να βγει από τον «αποκλεισμό»

Μέρος της σύμβασης που συνήφθη επισήμως στις 25 Ιουλίου του 2017, ήταν η «υπεράσπιση» του Κατάρ έναντι του αποκλεισμού που του είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου -μεταξύ αυτών και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έναντι ποσού 2,34 εκατομμυρίων ευρώ, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών για να «βγει» η χώρα από την διεθνή απομόνωση. Οι ενέργειες αυτές αφορούσαν (πάντα σύμφωνα με τη Liberation)  την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνεύλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, την στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης και μη κυβερνητικές οργανώσεις» και την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας σε Γαλλία και Ευρώπη.

  • «Δούρειος Ίππος» η Παρί Σεν Ζερμέν

Ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» του Κατάρ για να αυξήσει τη τη δημοφιλία και την επιρροή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι άλλο από την «λαμπερή» Παρί Σεν Ζερμέν.

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα, με επικεφαλής το «αφεντικό» της Qatar Sports Investments Νάσερ Αλ Κελαϊφί από το 2011, σκορπά «πακτωλό» εκατομμυρίων φέρνοντας στο ρόστερ της τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Μάλιστα, η Παρί αποτελούσε μέρος του συμβολαίου λόμπινγκ που υπεγράφη το 2017 μέσω της πλατφόρμας «Twitter troll farm», η οποία χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα ΜΜΕ, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως η Ντόχα έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό τη Γαλλία ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα βάρους επιρροής του Κατάρ, ακόμη κι αν – μέχρι τώρα – δεν έχει διαπιστωθεί από τη Δικαιοσύνη η διαφθορά στους κόλπους της γαλλικής ελίτ.

  • Έφτασε στο Παρίσι ο αντίκτυπος του Qatar Gate

Ο αντίκτυπος του σκανδάλου έφτασε και στο Παρίσι ενώ το Politico», κάνει λόγο για την ιδιαίτερη – και ενίοτε αμφιλεγόμενη – σχέση που διατηρεί η Ντόχα με το Παρίσι – ακόμα και από την εποχή της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί – σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

Την περασμένη Τρίτη (13/12), η γαλλική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση για τους κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας Σοσιαλιστής βουλευτής άσκησε έντονη κριτική για τη λειτουργία του λόμπινγκ, που όπως είπε, αφήνει περιθώρια διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία.

Οι καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους Γάλλους ευρωβουλευτές, ωστόσο, κάποιοι από αυτούς συμπεριλαμβανομένων της Μανόν Ομπρί και της Λεϊλά Τσαιμπί από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι τους είχε προσεγγίσει η ασιατική χώρα, όμως αρνήθηκαν να εμπλακούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια