GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Hurriyet: Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας-«Δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό»

Για «εξοπλιστική φρενίτιδα» της Ελλάδας κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», σημειώνοντας ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια ...


Για «εξοπλιστική φρενίτιδα» της Ελλάδας κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», σημειώνοντας ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια και – ιδιαίτερα – μετά την κρίση του «Oruç Reis» έχει επενδύσει σε στρατιωτικό εξοπλισμό το ποσό των 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αναλυτικότερα, η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, επισημαίνουν ότι κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023, ανακοινώθηκαν συμβάσεις ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για 172 εξοπλιστικά προγράμματα.

«Ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι 500 εκατομμύρια ευρώ το 2019, 530 εκατομμύρια ευρώ το 2020, 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, 3,37 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς και 2,41 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό το 2023.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας (συμπεριλαμβανομένων των μισθών προσωπικού κλπ) θα είναι 5,65 δισεκατομμύρια. ευρώ το 2023 και ο Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι 20 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν τον επόμενο χρόνο για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του εξωτερικού.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας περιλαμβάνουν την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale γαλλικής κατασκευής (3,5 δις ευρώ) και 3 φρεγατών Belharra γαλλικής κατασκευής (3 δις ευρώ), καθώς και τον εκσυγχρονισμό 83 πολεμικών αεροσκαφών F-16 (2 δις ευρώ)», σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου.
  • «Διέθεσαν στρατόπεδο στις ΗΠΑ»
Την ίδια ώρα, το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται σε άρθρα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Πρώτο Θέμα» σχετικά με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Καβάλας και τις επερχόμενες εκλογές.

τουρκικό δημοσίευμα

«[…] Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά όπλων, στρατιωτικού υλικού και προσωπικού στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη πέρυσι, η Ελλάδα διέθεσε και το στρατόπεδο Γιαννούλη, όπου βρίσκεται το 156 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πυροβολικού, στην Αλεξανδρούπολη, μόλις 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ως βάση στις ΗΠΑ», σημειώνεται.

  • Η επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, ο συντάκτης του άρθρου εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «άρχισε να σκορπά χρήματα» εν όψει εκλογών.

«Στην Ελλάδα, που είναι η χώρα με το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος στην Ευρωζώνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να σκορπά χρήματα πριν από τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την Άνοιξη.

Ο Μιτσοτάκης ανακοίνωσε ότι το 10% των μηνιαίων αγορών των οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 24 χιλιάδων ευρώ, μεταξύ 220-720 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας) θα αφορά σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και ιχθυοπωλεία για 6 μήνες από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και θα καλύπτεται από το κράτος.

[…] Είπε ότι το κόστος του εν λόγω μέτρου για το κράτος υπολογίστηκε σε 650 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό θα καλυφθεί από τους πρόσθετους φόρους που θα εισπράξουν από τις εταιρείες διυλιστηρίων.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 8% του χρόνου», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια