GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συμφωνία ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Damco Energy για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Η ΔΕΗ Α.Ε., η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της ε...


Η ΔΕΗ Α.Ε., η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα.

H εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα οφέλη από την κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής:

Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,

Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος, ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος

Τη συμφωνία υπέγραψαν χθες, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστος Κοπελούζος, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο υπουργός δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Damco Energy για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που κάνουμε για να θωρακίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια μονάδα που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια αναπνοή από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες. Με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγχαίρω όλους όσοι συνετέλεσαν στο να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία».

Αναφερόμενος στη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Όπως είναι γνωστό, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αυτός περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεθόδους αποθήκευσης αλλά και το «πράσινο» υδρογόνο. Πιστεύουμε ότι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος Ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο με δεδομένο ότι οι σημερινές τεχνολογίες μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας είναι είτε πολύ ακριβές είτε βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει. Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου οφείλουν να είναι ευέλικτες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και εν τέλει να έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικών ρύπων. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο. Οποιαδήποτε επένδυση σε αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου, τους λεγόμενους CCGT, όχι μόνο δεν θα παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά αντίθετα θα εξυπηρετήσει μια ακόμη πιο ομαλή μετάβαση σε αυτή. Σε αυτή την κατά κοινή ομολογία μεταβατική περίοδο για το ενεργειακό σύστημα, στην οποία το φυσικό αέριο έχει νευραλγικό ρόλο, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική μας συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Χρήστος Κοπελούζος δήλωσε: «Η μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα αποτελέσει ένα νέο πυλώνα για την ενεργειακή επάρκεια στην Ν.Α. Ευρώπη. Μια νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή της καθίσταται πλέον ένας ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, με απτά οφέλη για το περιβάλλον – καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο-, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποκτά έναν αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο καθώς θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, Σερβία. Για τον όμιλο Κοπελούζου, η μονάδα είναι μια απτή απόδειξη της δέσμευσής μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών έργων που αλλάζουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της χώρας».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της εταιρείας που έχει ως στόχο να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και τον ρόλο που διαδραματίζει στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης. Με τη σημερινή συμφωνία η ΔΕΠΑ εισέρχεται σε μια νέα αγορά και κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση. Παράλληλα, εξασφαλίζει οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής της – φυσικό αέριο, εδραιώνοντας περαιτέρω και τη θέση της στη λιανική αγορά ενέργειας της χώρας μας. Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, η οποία εν μέρει θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστική».











































Δεν υπάρχουν σχόλια