GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μελάνωμα: Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο και πως λειτουργεί

  Τι δείχνουν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του μελανώματος. Ανοίγει ο δρόμος για εξατομικευμένες θεραπείες στην ογκολογία.

 


Τι δείχνουν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του μελανώματος. Ανοίγει ο δρόμος για εξατομικευμένες θεραπείες στην ογκολογία.

Τον Οκτώβριο οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες Moderna και Merck είχαν ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου mRNA (της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε στην ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό), για την αντιμετώπιση του μελανώματος, που δοκιμάζεται επί του παρόντος σε συνδυασμό με αντικαρκινικό φάρμακο.

Δύο μήνες μετά, τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής (φάσης ΙΙ) που περιελάβανε 150 ασθενείς είναι πολύ ενθαρρυντικά και δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς που νοσούν με καρκίνο του δέρματος, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τον εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπειών στην ογκολογία στο μέλλον.

Το εμβόλιο κατά του μελανώματος είναι “προσωποποιημένο”, ανάλογα με τον όγκο του ασθενούς.

Μείωση κατά 44% του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου ή θανάτου

Αντικείμενο της μελέτης ήταν να εξετάσει εάν ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και mRNA εμβολίου είχε μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος σε σχέση με ασθενείς που έλαβαν μόνο

ανοσοθεραπεία.

Στη μελέτη οι ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα (σταδίου III/IV), μετά από πλήρη χειρουργική εκτομή, χωρίστηκαν τυχαία σε δυο κατηγορίες:

1. Αυτούς που λάμβαναν μόνο την ανοσοθεραπεία για περίπου ενα χρόνο.

2. Αυτούς που μαζί με την ανοσοθεραπεία έλαβαν για το ίδιο διάστημα εννέα συνολικές δόσεις του νέου mRNA εμβολίου (mRNA-4157). Το πρωτεύον σημείο της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρξει επιμήκυνση της επιβίωσης χωρίς υποτροπή.

Συμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επικουρική θεραπεία με mRNA εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 44% σε σύγκριση μόνο με την ανοσοθεραπεία. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό mRNA και ανοσοθεραπείας, έναντι 10% με ανοσοθεραπεία μόνο.

Το νέο εμβόλιο αποτελείται από ένα μόνο συνθετικό mRNA που κωδικοποιεί έως και 34 διαφορετικά πεπτίδια (νεοαντιγόνα), τα οποία παρουσίαζαν ως ύποπτα τα καρκινικά κύτταρα των ασθενών. Μέσω του εμβολίου, η άμυνα του ασθενούς σχεδιάζει μια πολύ πιο στοχευμένη επίθεση, δημιουργώντας εξατομικευμένες ειδικές αποκρίσεις Τ- λεμφοκυττάρων.

Το 2023 μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές της λεγόμενης φάσης 3, που θα

περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Η τεχνολογία mRNA θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη μάχη εναντίον πολλών άλλων ασθενειών.

Αυξάνονται τα περιστατικά μελανώματος

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Παγκοσμίως, η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία σαράντα χρόνια, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 230 χιλιάδες νέα περιστατικά διαγιγνώσκονται με μελάνωμα ετησίως σε όλον τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το μελάνωμα αντιπροσωπεύει μόνο το 4% του συνόλου των δερματικών καρκίνων, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 75% των θανάτων που σχετίζονται με δερματικά νεοπλάσματα. Στην Ευρώπη, η πενταετής επιβίωση για προχωρημένο ή μεταστατικό μελάνωμα (στάδιο IV) εκτιμάται σε περίπου 5% – 22%.

Εξατομικευμένα εμβόλια

Η δοκιμές προχωρούν και ήδη δοκιμάζονται μεταξύ άλλων εμβόλια για τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου HPV16, τον καρκίνο της μήτρας και τον καρκίνο του παγκρέατος, τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας BioNTech Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί είχαν δε εκτιμήσει πως τα πρώτα εμβόλια με τεχνολογία mRNA θα μπορούσαν να είναι έτοιμα ακόμη και πριν το 2030.

Πηγή:thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια