GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΠΟΦΕΕ: Χάρισμά σας η παράταση κ. Χατζηδάκη…

Αρχικά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι το Μάρτιο του 2014, από το Υπουργείο Εργασίας, είχε ζητηθεί να γίνει υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργο...


Αρχικά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι το Μάρτιο του 2014, από το Υπουργείο Εργασίας, είχε ζητηθεί να γίνει υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών ΕΤΕΑ για το διάστημα από την έναρξη του, μέχρι και τον 11ο/2013. Το υπουργείο απαιτούσε η συγκεκριμένη υποβολή να γίνει μέχρι το Μάιο του 2014, δηλαδή εντός δύο μηνών.

Οι εργοδότες (επιχειρήσεις) όπως και τώρα με την ψηφιακή κάρτα και την απογραφή, δε ήξεραν και δεν έμαθαν ποτέ τίποτα για την συγκεκριμένη υποχρέωση. Οι «δήθεν ενημερώσεις» από το Υπουργείο Εργασίας τεχνηέντως απευθύνονταν στους λογιστές και τότε όπως και τώρα.

Η ανεφάρμοστη αυτή υποχρέωση βρήκε τους Λογιστές «απέναντι» και σχεδόν καμία επιχείρηση δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση αυτή, με αποτέλεσμα να δίνονται συνεχώς παρατάσεις, μέχρι που τελικά η συγκεκριμένη υποχρέωση «χάθηκε στη λήθη».

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το ίδιο Υπουργείο έρχεται εκ νέου να μας αποδείξει ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Ο τωρινός Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, θεωρώντας ότι πρέπει να «ταπεινώσει» έναν ολόκληρο κλάδο αποφάσισε να ανακοινώσει την παράταση που είχε ήδη αποφασιστεί λίγες μόλις ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, προκειμένου να συμπληρώσει το Δελτίο Τύπου με στατιστικά νούμερα, αγνοώντας παντελώς τις αγωνιώδεις εκκλήσεις όλων των επαγγελματικών φορέων.

Αυτή τη φορά δυστυχώς κύριοι το παρακάνατε. Οι αρμόδιοι από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εργασίας, με την ανοχή φυσικά του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, κάνετε και υποδείξεις: θεωρείτε ότι ο χρόνος μέχρι τις 20/12 που παρατάθηκε η απογραφή είναι υπερ-αρκετός [έτσι το γράφετε στο Δελτίο Τύπου]:

  • Χωρίς να γνωρίζετε καν πως λειτουργεί η εφαρμογή,
  • Χωρίς να έχετε δώσει καμία απολύτως σημασία στα προβλήματα που σας έχουν μεταφερθεί απ’ όλα τα μέρη της χώρας, από χιλιάδες επιχειρήσεις, από συνδικαλιστικούς φορείς όλων των βαθμίδων,
  • Με ανακρίβειες, πάντα με βάση τα δικά σας γραφόμενα [σσ. στο Δελτίο Τύπου που εκδώσατε, γράφατε: Η Γενική ΓραμματείαΕργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσες τέτοιες ενημερωτικές ημερίδες έχετε υλοποιήσει μέχρι στιγμής; Θα σας πούμε εμείς: ΚΑΜΙΑ!!!

κ. Υπουργέ,

Ξεπεράσατε κατά πολύ το Υπουργείο Οικονομικών, αλλάξατε επίπεδο με την αδιανόητη συμπεριφορά σας.

Κάνατε όμως ένα βασικό λάθος: μετρήσατε τις υποβολές και εκδώσατε ανακοίνωση της παράτασης νομίζοντας ότι αυτές υλοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς ακόμα για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και κατά την διάρκεια της απογραφής, αλλά και μετά από αυτή. Άλλωστε με το πρόσφατο δελτίο τύπου που δώσατε στην δημοσιότητα (27.11.2022) έμμεσα παραδέχεστε την έλλειψη ενημέρωσης προς τις επιχειρήσεις/εργοδότες.

Ως Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων, με τα σωστά και τα λάθη μας, απαιτούμε να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες:

  • Ενημέρωση κάθε βαθμίδας φορέων επιχειρήσεων.
  • Ενημέρωση για τα πρόστιμα που έχετε ανακοινώσει ότι επιβάλλονται, απαντώντας ταυτόχρονα στα χιλιάδες ερωτήματα και προβληματισμούς που έχουν ανακύψει μέχρι τώρα, για τη λειτουργία του εγχειρήματος.

Θα σας προτείναμε κ. Χατζηδάκη, τα Υπουργεία να συνεννοούνται μεταξύ τους για το τι ζητάνε και πότε το ζητάνε. Μόνο με αυτό τον τρόπο χτυπάτε την γραφειοκρατία που τόσο μας ταλαιπωρεί όλους.

Οι λογιστές έβαλαν σε προτεραιότητα υποχρεώσεις που είχαν και έχουν ποινικές ευθύνες και οικονομικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

Μπορεί η πλατφόρμα να ήταν ανοιχτή όπως διατείνεστε αριστερά και δεξιά, αλλά δεν δώσατε ποτέ σαφείς οδηγίες λειτουργίας, τις οποίες προφανώς ξεχάσατε στο συρτάρι σας.

Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς των επιχειρήσεων να εκφράσουν επιτέλους την έντονη δυσαρέσκεια τους, να υιοθετήσουν την παρούσα επιστολή και να την κοινοποιήσουν αρμοδίως.

  Όσον αφορά τους λογιστές κ. Χατζηδάκη, δεν ήμασταν ποτέ της τελευταίας στιγμής, απαιτούμε και από σας το ίδιο.

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος

  • Καμπάνης Βασίλειος

Ο Γενικός Γραμματέας

  • Χριστοφοράκης Δημήτριος 

Δεν υπάρχουν σχόλια