GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ορεινή Ροδόπη: Με τις δυσκολίες του χειμώνα αντιμέτωποι οι κάτοικοι

  Μοναχοί, Ιππικό, Τρίκορφο, Μελίταινα, Κρυστάλη, Πόα, Κερασιά. Δεκάδες οικισμοί στα ορεινά της Ροδόπης με τα δένδρα «γυμνά», τους χειμάρρου...

 


Μοναχοί, Ιππικό, Τρίκορφο, Μελίταινα, Κρυστάλη, Πόα, Κερασιά. Δεκάδες οικισμοί στα ορεινά της Ροδόπης με τα δένδρα «γυμνά», τους χειμάρρους ορμητικούς από τις πρώτες βροχές και το κρύο τσουχτερό ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας.

Δρύμη, Κάτω Δροσινή, Οργάνη, Σμιγάδα, Μυρτίσκη, Βυρσίνη, Δρανιά, Κύμη, Κάρδαμος, και Σαρακινή, δεκάδες και τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν.

Δρομολόγια που κάνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι με δυσκολία το χειμώνα και κάποιοι λίγοι ακόμη, όπως οι εργαζόμενοι στις κινητές μονάδες της ΑΔ Ροδόπης ή έμποροι (μια φορά στο τόσο) ή εργαζόμενοι στην περιοχή.

Οικισμοί της Ροδόπης που το χειμώνα οι κάτοικοι τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερα προβλήματα του χιονιά:Αποκλεισμοί, παγετός, χιόνι. Σε Κάμπο, Χαράδρα, Μικρός Κέχρος, Χαμηλό, Άνω Καμπή, Κάτω Καμπή, Χλόη, Καλύβια, Βούρλα, Τσούκα, Κερασιά και Μοναστήρι πιο πολύ, αλλά και σε Ιάμπολη, Πάτερμα, Δαρμένη, Ραγάδα, Εσοχή, Πλαγιά, Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι, Ήπιο, λίγο πιο ήπια…

«Εξαρτάται από το τι χειμώνα θα έχουμε», δηλώνουν οι ίδιοι και κάνουν τη σχετική τους προετοιμασία. Τα ξύλα κόπηκαν καιρό πριν. Η προμήθεια των βασικών αγαθών επίσης. Ομοίως και η προετοιμασία από την πλευρά των δήμων στα όρια των οποίων ανήκουν ορεινοί οικισμοί.

«Πάντοτε», όπως δήλωσαν ορεσίβιοι κάτοικοι που μίλησαν στο www.ertnews.gr, τις τελευταίες μέρες, «μεγαλύτερη είναι η αγωνία για τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος θα ασθενήσει». Όπως είπαν οι γιατροί ανεβαίνουν μια φορά την εβδομάδα στους κεντρικούς οικισμούς, ενώ η πλησιέστερη δομής υγείας απέχει σαράντα και πλέον χιλιόμετρα.

Παρηγοριά το γεγονός ότι τα τελευταία πολλά χρόνια είναι άμεση η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού με το άνοιγμα των δρόμων να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα. Με τους κατοίκους να έχουν λιγοστέψει αριθμητικά σε κάθε έναν από αυτούς τους οικισμούς, αλλά και με την στήριξη άμεση και δεδομένη, όπως σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι, και για τον έναν!

Πηγή:ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια