GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ξεκινούν σε Αλεξανδρούπολη και Κρήτη τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα

  Το μεγάλο ενδιαφέρον της ενεργειακής αγοράς για τα θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα αποτυπώθηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικ...

 


Το μεγάλο ενδιαφέρον της ενεργειακής αγοράς για τα θαλάσσια (υπεράκτια) αιολικά πάρκα αποτυπώθηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και της εταιρείας συμβούλων/ελεγκτών Grant Thornton, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ).

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε πως τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, σε Αλεξανδρούπολη, ανατολικά της Κρήτης και άλλες δύο τοποθεσίες που εξετάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία, θα είναι οι πρώτες που θα φιλοξενήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα, με στόχο συνολική ισχύ δύο GW μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίες.

Η κ. Σδούκου είπε πως για να επιτευχθεί αυτός ο πρώτος στόχος στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 8.220 νέες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες), σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ παραδέχθηκε πως ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, ενώ εξήγησε πως τα υπεράκτια αιολικά θα περιλαμβάνονται στο αναμορφωμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα παρουσιαστεί το 2023.

Η κ. Σδούκου υποστήριξε πως τους τελευταίους μήνες υπήρξε στενή συνεργασία του υπουργείου με πλήθος φορέων και συμβούλων (με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD), ώστε να μελετηθούν οι θαλάσσιες περιοχές της χώρας και να υπάρξει μια πρώτη επιλογή των τοποθεσιών που είναι ελκυστικές για υπεράκτια αιολικά, με βάση σειρά κριτηρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο κινείται η κρατική εταιρεία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Προβλέπεται πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών θα εκδοθεί μέχρι τον Μάιο, ενώ το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους αναμένονται οι τεχνικές μελέτες για τον καθορισμό των περιοχών ανάπτυξης των πάρκων και οι προτάσεις για τις διασυνδέσεις τους.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και τότε θα κατατεθεί και ο πρώτος γύρος αιτήσεων, ώστε να εκδοθούν και οι άδειες που θα επιτρέψουν στους υποψηφίους να κάνουν τις μετρήσεις τους (ανεμολογικά δεδομένα, μετρήσεις για τα κύματα κ.λπ.).

Ο διαγωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να επιλεγούν οι επενδυτές που θα αναπτύξουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά εντός των τεσσάρων περιοχών προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2027 και οι τελικές άδειες δεν αναμένονται νωρίτερα από τις αρχές του 2028. Από τα μέσα του ίδιου χρόνου εκτιμάται πως μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας.

  • Η επιτροπή ειδικών και οι προβλέψεις

Ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε και στην τετραμελή επιτροπή ειδικών που συνδράμουν στο έργο της ΕΔΕΥΕΠ για την ανάπτυξη του τομέα των υπεράκτιων αιολικών, στην οποία συμμετέχουν ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘ), Τακβόρ Σουκισιάν, o υπεύθυνος για την Ελλάδα στη βρετανική εταιρεία συμβούλων OWC (ειδικεύεται στα υπεράκτια αιολικά), Βασίλης Γιώτας, ο σύμβουλος του νορβηγικού οργανισμού Norwegian Offshore Wind Tor, Arne Johnsen, και η σύμβουλος περιβάλλοντος του βρετανικού ομίλου DNV, Chiara Gabba.

Η πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Lajla Brandt Jakhelln, τόνισε πως υπάρχουν τα στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη του ελληνικού προγράμματος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και πως νορβηγικές εταιρείες και οργανισμοί συμμετέχουν ήδη με την παροχή τεχνογνωσίας.

Σε σχέση με τη δυνητική δυναμικότητα υπεράκτιων αιολικών που μπορεί να φιλοξενήσει η χώρα μας, στελέχη των εταιρειών συμβούλων και των άλλων ειδικών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του εθνικού σχεδίου υποστηρίζουν πως, με βάση αυστηρά τεχνικά κριτήρια (ταχύτητα ανέμου, βυθός θάλασσας κ.λπ.), η Ελλάδα μπορεί να «σηκώσει» 4-7 GW θαλάσσιων αιολικών σε σταθερές βάσεις και 55-70 GW πλωτών αιολικών πάρκων.

Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών, που ταιριάζουν στην Ελλάδα λόγω του μεγάλους βάθους των θαλασσών, αναπτύσσεται ταχύτατα και συνεχώς κατεβαίνει το κόστος εγκατάστασης. Όπως είπε και η πρέσβης της Νορβηγίας, την περίοδο 2025-2026 εκτιμάται πως τα πλωτά αιολικά θα είναι πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια