GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΙΩΣ


Διπλάσια η επιδότηση ρεύματος για τον Ιανουάριο – Αναλυτικά τα ποσά

9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα


9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σε 840 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος για τον Ιανουάριο και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Δεκέμβριο.

Την ανακοίνωση των επιδοτήσεων έκανε το πρωί της Παρασκευής (23/12) ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και για όσο διαρκεί η πρωτόγνωρη κρίση.

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα:


«Οι σημερινές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος του Ιανουαρίου, έρχονται μετά από μια ιστορική απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η επίτευξη της συμφωνίας για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα €180/ΜWh θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Αποτελεί μια λύση που ήταν και απαραίτητη και αναγκαία. Όπως αποδεικνύουν και τα αδιάψευστα στοιχεία, αν αυτός ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί και εφαρμοστεί νωρίτερα, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά στο φυσικό αέριο ιδίως τον προηγούμενο Αύγουστο που η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 340 ευρώ/MWH δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ευρώπη απέδειξε – για ακόμη μια φορά – τι σημαίνει αλληλεγγύη σε κρίσιμες στιγμές. Τι σημαίνει ενότητα, μέσω της υπέρβασης των διαφωνιών και των επιμέρους επιδιώξεων. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση αποτελούν και σήμερα το μεγάλο όπλο της Ενωμένης Ευρώπης για κοινές δράσεις, κοινές αποφάσεις, κοινές πολιτικές.

Επίσης πολύ σημαντικό. Επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις, πρωτοστατούν στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φόντερλαιν για την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής ενός πλαφόν στο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη να μειωθούν οι τιμές».

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Σε εθνικό επίπεδο, αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ουσιαστική στήριξη όλων των καταναλωτών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου

Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου».

 • Για τον Ιανουάριο
 • Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια
 • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα και έτσι απορροφούμε το 87% της αύξησης, δηλαδή σχεδόν το 90% της αύξησης.
 • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες. Η επιδότηση ανέρχεται σε 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορά 2 στα 100 νοικοκυριά στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
 • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, απορροφάται το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια
 • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.
 • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134€/MWh.
 • Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 €/MWh.
 • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 €/MWh. Απορροφάται έως το 92% της αύξησης.
«Υπενθυμίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Σκρέκας.
 • Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά
Σε ό, τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια σε νοικοκυριά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 € ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.Δεν υπάρχουν σχόλια