GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή κινητήρα στερεού καυσίμου για την ανάπτυξη νέου όπλου

  Υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία «κινητήρα στερεού καυσίμου με μεγάλη ώθηση», όπως μετέδωσε σήμερα το...

 


Υπό το βλέμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία «κινητήρα στερεού καυσίμου με μεγάλη ώθηση», όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων, πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων.

«Η δοκιμή προσέφερε επιστημονική και τεχνολογική εγγύηση για την ανάπτυξη νέου όπλου στρατηγικού τύπου», πρόσθεσε το KCNA.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να ενισχύει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, αναπτύσσοντας ιδίως νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs). Πέρσι ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «στρατηγική προτεραιότητα» τους κινητήρες στερεού καυσίμου, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν πιο εξελιγμένους πυραύλους – μέχρι σήμερα όλοι βασίζονται σε κινητήρες υγρού καυσίμου.

Οι πύραυλοι με υγρά καύσιμα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, εξηγούν αναλυτές. Είναι πιο αργοί, ενώ μπορούν να εντοπιστούν και να καταστραφούν πιο εύκολα από τον εχθρό.

Αντιθέτως, οι πύραυλοι που κινούνται με στερεά καύσιμα είναι «πιο ευκίνητοι, εκτοξεύονται ταχύτερα και μπορούν να κρύβονται ευκολότερα και να χρησιμοποιούνται ευκολότερα σε συρράξεις», σύμφωνα με τον Λέιφ-Έρικ Ίζλι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιουά της Σεούλ. Όπως εκτίμησε, η ανάπτυξη αυτή της νέας τεχνολογίας θα κάνει το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο «πιο επικίνδυνο».

Η δοκιμή του κινητήρα πάντως δεν είναι παρά μόνο ένα βήμα και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η χώρα ως προς την ανάπτυξη όπλων βασισμένων σε αυτόν, σημειώνουν ειδικοί. Κυρίως είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η ισχύς της ώθησης που επιτεύχθηκε στη δοκιμή», σημείωσε ο Τζόζεφ Ντέμσι, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Άλλωστε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει διακηρύξει τη βούλησή του να αποκτήσει το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με στερεά καύσιμα, ικανοί να εκτοξεύονται είτε από χερσαίες θέσεις ή από τη θάλασσα, θα αποτελούν μέρος του.

Οι φετινές πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ είναι άνευ προηγουμένου, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης τον Νοέμβριο του πιο προηγμένου ICBM που έχει στο οπλοστάσιό της. Μάλιστα, Σεούλ και Ουάσινγκτον προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου. Αν πράγματι συμβεί, θα είναι η 7η στην ιστορία της Βόρειας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια