GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καιρός: Έρχεται θερμή εισβολή με 26άρια – Ποιες περιοχές θα ζεσταθούν

Σπάνια θερμή εισβολή  αναμένεται λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τη θερμοκρασία να φτάνει ως και τους 26 βαθμούς.


Σπάνια θερμή εισβολή  αναμένεται λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τη θερμοκρασία να φτάνει ως και τους 26 βαθμούς.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κώστα Λαγουβάρδο, το φαινόμενα θα φτάσει στη χώρα από την Τετάρτη (14/12) ως την Δευτέρα (19/12) και θα επηρεάσει την τη νότια Ιταλία και τα Βαλκάνια.

«Από την Τετάρτη μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, θα έχουμε ένα διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή εισβολή που θα επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τη νότια Ιταλία και το σύνολο των Βαλκανίων», εξήγησε ο διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Iefimerida.

Μάλιστα, όπως τόνισε, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις αποκλίσεις, οι μετεωρολόγοι εστιάζουν στις τιμές της θερμοκρασίας στα 1.500 μέτρα.

«Για την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε αναμένουμε και την κορύφωση αυτής της θερμής εισβολής, στα 1.500 μέτρα η απόκλιση της θερμοκρασίας φτάνει τους 10 και 12 βαθμούς», είπε ο κ. Λαγουβάρδος.


Τρεις παρόμοιες θερμές εισβολές

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «την τελευταία δεκαετία, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου, στην Κρήτη οι 16,5 βαθμοί και στη Θεσσαλονίκη οι 11 βαθμοί», ενώ τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 26 βαθμούς στην Κρήτη, ενώ στην Αθήνα θα κυμαίνεται 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη 6 – 7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά.

«Ταυτόχρονα, σε αυτό το διάστημα δεν περιμένουμε βροχές, εκτός από σήμερα και αύριο και πως οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών “εξαφάνισαν” τα χιόνια. Το Καϊμακτσαλάν ήταν χιονισμένο, τώρα βλέπεις πάλι έδαφος και μιλάμε για υψόμετρο 2.000 μέτρων και άνω.

[…] Η προηγούμενη αντίστοιχη θερμή εισβολή για το ίδιο διάστημα ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010. Είχαμε τότε 23 βαθμούς στην Αθήνα και 29 βαθμούς στα Χανιά.

Ένα δεύτερο σημαντικό συμβάν ήταν το διάστημα της 20ης με 23ης Δεκεμβρίου του 1963, οπότε η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους 23 βαθμούς ξανά. Ένα τρίτο γεγονός ήταν το 1996.

Τότε, στις 22 με 24 Δεκεμβρίου, είδαμε 21 βαθμούς στην Αθήνα και 28 στα Χανιά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει η φετινή θερμή εισβολή και αν θα σπάσει το ρεκόρ του 2010, που ήταν και το πιο σοβαρό γεγονός», κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια