GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στον «πάγο» και το 2023 οι τριετίες για τους εργαζόμενους

  Στον «πάγο» εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προ...

 


Στον «πάγο» εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά οι αμοιβές όσων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά είχαν ήδη κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών κατά τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς η διατήρηση της ανεργίας σε διψήφιο ποσοστό δεν ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη νόμου για τις τριετίες.

Έτσι, στο πεδίο του κατώτατου μισθού, η προσπάθεια γίνεται με στόχο να διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, ήτοι στα επίπεδα προ δημοσιονομικής κρίσης από τα 713 ευρώ μεικτά, που είναι σήμερα.

Χαρακτηριστική είναι η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το νέο έτος, καθώς οι προβλέψεις είναι σαφείς: ο δείκτης τιμών καταναλωτή το 2023 εκτιμάται σε 5% (από 9,9% το 2022) και το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσον όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος).

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.













Δεν υπάρχουν σχόλια