GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση το 2023 – Το σενάριο για μισθό 751 ευρώ

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση.


Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, οι τελικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν έως τα τέλη Απριλίου, ενώ η αύξηση στον μισθό θα ισχύει από την 1η Μαΐου 2023.

Την ίδια ώρα, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών βάλλεται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις, οι οποίες είναι αδύνατο να καλύψουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίες ΓΣΕΕ, οι απώλειες αυτές φτάνουν:

  • στο 19% για τις κατώτατες αποδοχές
  • στο 9-14% για τους μισθούς
  • στο 11% για τις υψηλότερες αμοιβές

«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τις Ευρώπης σε σχέση με τις αμοιβές εργαζομένων ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε ότι χρειάζεται άμεσα μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό», επεσήμανε ο διευθυντής της ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, εξήγησε ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση εισφορών.

Το πιθανότερο σενάριο, μέχρι στιγμής, δεδομένου του πληθωρισμού στο 9,9% και της ανάπτυξης στο 5,6%, είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 751 ευρώ ή διαφορετικά στα 756 ευρώ.

«Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού του 22 δεν έχει περάσει στις υπόλοιπες κατηγορίες των μισθωτών. Να βρεθεί θεσμικός τρόπος να περνούν οι αυξήσεις του κατώτατου και στις υπόλοιπες κατηγορίες», τόνισε ο κ. Γούλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σε βιομηχανίες στο κλάδο των τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις και μπόνους για τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια