GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


POS: Ποιοι επαγγελματίες το χρησιμοποιούν λιγότερο

    Μπορεί οι πληρωμές μέσω POS να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση στις αγορές, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες που όπως φαίνεται είναι...

  


Μπορεί οι πληρωμές μέσω POS να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση στις αγορές, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες που όπως φαίνεται είναι… αλλεργικοί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με την οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» υπάρχουν επαγγελματικές δραστηριότητες που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν καν τερματικά ενώ αλλού χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για δραστηριότητες όπως οι παιδικοί σταθμοί, ταξί, μεσιτικά γραφεία και δικηγόροι. Στους παραπάνω τομείς η ΑΑΔΕ επεξεργάστηκε τα στοιχεία και εντόπισε 130 ΚΑΔ (κωδικός αριθμός δραστηριότητας), όπου μόνο δέκα επαγγελματίες από καθέναν από τους παραπάνω κλάδους χρησιμοποίησαν POS.

Έτσι η ΑΑΔΕ θα αρχίσει στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους που δεν δείχνουν προτίμηση στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και να εξεταστεί αν η τάση αυτή συνδέεται με φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΑΑΔΕ όπως αναφέρει η εφημερίδα, δείχνουν ότι το 2021 οι συναλλαγές με κάρτες άγγιξαν τα 40 δισ. ευρώ αλλά το ποσό παραμένει μικρό σε σχέση με αυτό που καταγράφεται σε χώρες της Ε.Ε

Συγκεκριμένα οι συναλλαγές με κάρτες το 2021 έδειξαν τα εξής:

Στα 12.045 σούπερ μάρκετ οι συναλλαγές με POS έφτασαν στα 7,97 δισ. Ευρώ, με τη μέση συναλλαγή στα 25 ευρώ.

Στα 4.032 πρατήρια καυσίμων οι συναλλαγές με POS έφτασαν τα 3,199 δισ. Ευρώ με την μέση τιμή στα 37 ευρώ.

Στην εστίαση 30.230 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν POS με τις συναλλαγές με κάρτες να ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ με τη μέση συναλλαγή στα 21,22 ευρώ. Μάλιστα το 32% των συναλλαγών στην εστίαση πραγματοποιείται με κάρτα

Σε 6.935 ξενοδοχεία και τα καταλύματα το 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν σε 1,84 δισ. σε αξία ενώ η μέση τιμή ήταν 185 ευρώ

Στο λιανεμπόριο 13.135 επιχειρήσεις ένδυσης που χρησιμοποίησαν POS με 1,6 δισ. ευρώ συναλλαγές

Στον αντίποδα αυτοί που επιμένουν να χρησιμοποιούν μετρητά είναι οι οδηγοί ταξί, που από τους περισσότερους από 15.000 οι οποίοι κυκλοφορούν στην Αθήνα μόλις 3.011 έκαναν χρήση POS.Οι συναλλαγές υπολογίζονται σε 18,3 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα μόνο 393 μεσιτικά γραφεία διαθέτουν POS και το χρησιμοποιούν, όταν μόνο στην Αθήνα οι μεσίτες ξεπερνούν του 3.000.

Παρομοίως και οι δικηγόροι δεν προτιμούν το POS καθώς μόλις 3.470 από τους 22.000 συνολικά το χρησιμοποιούν.

Επίσης, μόλις 671 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί διαθέτουν POS, ενώ πέρσι μόνο 15 μεταφορικές εταιρείες το χρησιμοποίησαν.

Τέλος ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως οι υδραυλικοί που υπολογίζονται σε 2.600 στον σύνδεσμο της Αθήνας, μόνο 1.319 χρησιμοποίησαν το POS πέρσι ενώ 1.153 ηλεκτρολόγοι δέχθηκαν πληρωμή με κάρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια