GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δημοσκόπηση-MEGA: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ- Πως κρίνεται το κυβερνητικό έργο

Mια νέα δημοσκόπηση παρουσιάστηκε σήμερα (24/11) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στην οποία αποτυπώνεται φθορά της κυβέρνησης, ενώ υπ...


Mια νέα δημοσκόπηση παρουσιάστηκε σήμερα (24/11) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στην οποία αποτυπώνεται φθορά της κυβέρνησης, ενώ υπάρχει και αύξηση αρνητικών εντυπώσεων σε βασικούς τομείς, όπως η οικονομία και ο πληθωρισμός.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι της εταιρείας Metron Analysis και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Ωστόσο, και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά του κυβερνώντος κόμματος, με τους πολίτες να δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και η αρνητική διάθεση προς το πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τη στιγμή που έχει προηγηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και η σκληρή οικονομική και ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η πρόθεση ψήψου

Όσον αφορά λοιπόν την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα καθώς έχει ποσοστό 20,9%, μόλις 0,2 μονάδες υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο, επομένως, η ψαλίδα δε δείχνει να κλείνει, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%.

Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25, ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Έλληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,4%.

Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων είναι στις 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ενώ 4,1% των ψηφοφόρων παίρνει τον αντίθετο δρόμο. Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ που φτάνουν το 10% ενώ από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,8%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 72%, για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 67,5% (κι αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια) και στο ΠΑΣΟΚ στο 76%.

Εκτίμηση ψήφου

Η Metron Analysis έκανε και την εκτίμηση ψήφου που αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως ‘Δεν έχω αποφασίσει’, ‘Δεν γνωρίζω’, ‘Δεν απαντώ’, ‘Άκυρο’, ‘Λευκό’).

Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, δηλαδή μια διαφορά 10,2 μονάδων με το κυβερνών κόμμα να δείχνει ικανό (με βάση αυτή τη μέτρηση) να «χτυπήσει» την αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου παίρνει ποσοστό 14,2%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,3%, το ΜέΡΑ25 στο 4,5% και οι Ελληνες στο 2,3%. Στην εκτίμηση ψήφου το κατώτατο όριο για τη ΝΔ είναι 33,9% και το πάνω όριο 39,1%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% και 28,7% και για το ΠΑΣΟΚ 12,3% και 16,1%.

Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης με τη ΝΔ να παίρνει ποσοστό 68% και τον ΣΥΡΙΖΑ 18%, αυξανόμενο, όμως κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.

Ως προς την εκλογική επιρροή και στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να ψηφίσουν ή δεν θα το ψήφιζαν σε καμιά περίπτωση, για τη ΝΔ λένε ότι θα μπορούσε να το ψηφίσει το 49% των ερωτηθέντων και ότι δεν θα το ψήφιζε 50%, μοιράζονται δηλαδή οι απόψεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 62% λέει ότι δεν θα το ψήφιζε ποτέ και το 47% ότι θα μπορούσε να το ψηφίσει, κι αυτό το στοιχείο αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει η Κουμουνδούρου.

Για το ΠΑΣΟΚ το 52% λέει ότι δεν θα το ψήφιζε και το 47% ότι θα μπορούσε. Για το ΚΚΕ λένε σε ποσοστό 76% ότι δεν θα το ψήφιζα και 23% ότι θα το ψήφιζαν.

Για το ΜέΡΑ25 τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 76% και 21% και για την Ελληνική Λύση είναι 80% και 16%.

Τα όρια εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι υψηλά 89% στους κεντροδεξιούς, 78% στους δεξιούς, 59% στους κεντρώους. Μόλις 8% στους αριστερούς και 23% στους κεντροαριστερούς, ποσοστό διόλου αμελητέο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική επιρροή είναι 63% στους αριστερούς, 66% στους κεντροαριστερούς, 39% στους κεντρώους, 19% στους κεντροδεξιούς και 18% στους δεξιούς.

Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόβλημα στον κεντρώο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια