GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Στο Μπαλί για την G20 ο Ερντογάν, την επομένη της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη

Στο Μπαλί έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, την επομένη ...


Στο Μπαλί έφτασε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, την επομένη της αιματηρής έκρηξης στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, κατήγγειλε χθες τη «χυδαία επίθεση», για την οποία ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού ανακοίνωσε πως συνελήφθη το πρόσωπο που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Η επίθεση σημειώθηκε περί τις 16:20 (τοπική ώρα· 15:2ο ώρα Ελλάδας) στον πασίγνωστο πεζόδρομο του κέντρου της Κωνσταντινούπολης που ήταν γεμάτος κόσμο, Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Ο Tούρκος πρόεδρος δήλωνε στις αρχές Νοεμβρίου ότι σκόπευε να διαπραγματευτεί στο Μπαλί με τη Ρωσία τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, έπειτα από μήνες που παρέμεναν αποκλεισμένα εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

Συμφωνία που υπογράφτηκε στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι αναχωρήσεις φορτηγών πλοίων με σιτηρά. Όμως η ισχύς της θα εκπνεύσει σε μερικά 24ωρα, τη 19η Νοεμβρίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχόταν πως η Ρωσία και η Τουρκία θα «παραδώσουν δωρεάν» σιτηρά σε αφρικανικά κράτη που κινδυνεύουν από λιμό.

Αλλά τελικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο· έστειλε αντ’ αυτού τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια