GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έρχεται διπλό Bonus για τους συνταξιούχους

Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και η επιταγή ακρίβειας  Αναλυτικά οι δικαιούχοι που θα πάνε ταμείο

  • Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και η επιταγή ακρίβειας 
  • Αναλυτικά οι δικαιούχοι που θα πάνε ταμείο


Μια σειρά από παρεμβάσεις προς όφελός των συνταξιούχων ετοιμάζει η κυβέρνηση εν όψει των Χριστουγέννων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα δουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα από την επιταγή ακρίβειας, ενώ σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων θα δουν τα ποσά της σύνταξής τους αυξημένα.

Πιο αναλυτικά, από την Τρίτη 20 έως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τις αυξήσεις συντάξεων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και την επιταγή ακρίβειας.

  • Επιταγή ακρίβειας – επίδομα των 250 ευρώ

Τον Δεκέμβριο θα λάβουν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι την «επιταγή ακρίβειας», το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, που στην πράξη υποκαθιστά τα τελευταία χρόνια ένα μέρος από την «κομμένη» 13η σύνταξη. Το κονδύλι που διατίθεται είναι διευρυμένο, καλύπτοντας στην πράξη και συνταξιούχους με εισόδημα έως και 800 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά, δικαιούχοι των 250 ευρώ είναι:

  • Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 πέρυσι) με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ).
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ.
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας– που δεν είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

  • Επίδομα 250 ευρώ ανά δικαιούχο

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με βάση τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνικό σταθμό ,οι αυξήσεις στις συντάξεις προσδιορίζονται στο 7% και θα δοθούν τέλος Ιανουαρίου 2023 και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 01/01/2023.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε προ ημερών πως το ύψος των συντάξεων θα προσδιοριστεί  από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, και αυτό θα αποτυπωθεί  στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Εξήγησε ότι το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης.  Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο.  Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ακόμη ότι οι αυξήσεις θα αφορούν στο 95% των συνταξιούχων. Θα δουν μια, δυο η και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Ο Υπουργός αναφορικά με το το επίδομα των 250 ευρώ, είπε πως θα καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων όταν θα δοθούν και οι συντάξεις Ιανουάριου.

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και, συγκεκριμένα, τα 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν ότι 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη).

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:

  • από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι τις τάξεως του 7%,
  • από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
  • από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους,
  • από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση, πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αναλυτικά, οι αυξήσεις και το πλήθος των ωφελουμένων επιμερίζονται ως εξής:

  • Αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δει ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
  • 841.717 συνταξιούχοι θα δουν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ακόμη δεν έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ).
  • 1.194.806 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.
  • 222.570 συνταξιούχοι θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση.

Από την ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών συνταξιούχων προκύπτουν μονές, διπλές ή και τριπλές αυξήσεις.

  • Συγκεκριμένα:
  • Μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι, (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ).
  • Διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι, (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ).
  • Τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι, (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης – Οι κερδισμένοι

Αν οι παραπάνω αυξήσεις συνδυαστούν και με την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τότε το πραγματικό όφελος για την κατηγορία των συνταξιούχων που προαναφέρθηκε μπορεί να ξεπεράσει το ύψος μιας επιπλέον σύνταξης.

Παράδειγμα: «Συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια κατά 276 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια