GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών μετά τα “παιχνίδια” του Πούτιν

  Η αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την εξαγωγή σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να επηρεάσει τ...

 


Η αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την εξαγωγή σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποστολές σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, επιτείνοντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και πυροδοτώντας αύξηση στις τιμές.

Όπως αναφέρει το Reuters, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σιταριού που έχουν κλείσει για παράδοση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν μετά την απόσυρση της Ρωσίας, ενώ οι εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη θα μειωθούν, δήλωσαν δύο έμποροι με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η Ρωσία ανέστειλε το Σάββατο τη συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά του ΟΗΕ για “αόριστο χρόνο”, μετά από “μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία”, όπως είπε το Κρεμλίνο.

Οι τιμές στα σιτηρά μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας, έχουν εκτιναχθεί, επηρεάζοντας μια σειρά προϊόντων. Συγκεκριμένα, η αύξηση στα σιτηρά φτάνει στο 7,7%, 2,8% στο καλαμπόκι και 3% στο σογιέλαιο.

Νωρίτερα φέτος, οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών και αυτές του καλαμποκιού έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε συνέχεια σε ένα ράλι που ξεκίνησε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις διακοπές εφοδιασμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Αυστραλία, ένας βασικός προμηθευτής σιταριού στην Ασία, είναι απίθανο να μπορέσει να καλύψει οποιοδήποτε κενό εφοδιασμού, με δεσμεύσεις αποστολών μέχρι τον Φεβρουάριο, είπαν οι έμποροι.

Κανένα πλοίο δεν διέσχισε τον καθιερωμένο θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία, ωστόσο, πίεσαν για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διέλευσης τη Δευτέρα για 16 πλοία να προχωρήσουν, παρά την απόσυρση της Ρωσίας.

“Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα συνεχίσει να αποστέλλει σιτηρά και τι θα συμβεί με τις ρωσικές εξαγωγές”, δήλωσε ο έμπορος σιτηρών με έδρα τη Σιγκαπούρη.

  • Η Άγκυρα προτρέπει τη Μόσχα να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον Ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια