GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γρίπη: Εμφανίστηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα – Απαραίτητος ο εμβολιασμός

  Έξι εβδομάδες νωρίτερα εμφανίστηκε φέτος στις ΗΠΑ ο ιός της γρίπης, με περίοδο αιχμής τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

 


Έξι εβδομάδες νωρίτερα εμφανίστηκε φέτος στις ΗΠΑ ο ιός της γρίπης, με περίοδο αιχμής τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψιαν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης της Lena H. Sun με θέμα την αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια.

Σύμφωνα με τον, με τα CDC, τόσο υψηλά ποσοστά έχουν να αναφερθούν από το 2009 με την πανδημία της H1N1, ενώ με βάση τα τελευταία δεδομένα του Οκτωβρίου, τα ποσοστά νόσησης από τη γρίπη είναι διπλάσια σε σχέση με τα περσινά.

«Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης υστερεί σε σχέση με την περσινή χρονιά, με τα ποσοστά να μειώνονται κάθε χρόνο, γεγονός που τον ανησυχεί καθώς φαίνεται ότι φέτος θα είναι η χειρότερη εποχή γρίπης τα τελευταία 13 χρόνια», εξήγησε ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων και καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, William Schaffner.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη νοσηλείας ή θανάτου είναι άνιση από χρόνο σε χρόνο και τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν από 40% έως 60%.

Σύμφωνα με τον Schaffner, όταν ένας ασθενής αναρρώνει από τη γρίπη, η φλεγμονώδης απόκριση που δημιουργείται από τον ιό συνεχίζει να προκαλεί επιπλοκές στον οργανισμό για ακόμα 4 με 6 εβδομάδες σε όσους είναι μεσήλικές ή υπερήλικες, αυξάνοντας το ποσοστό των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τη διάρκεια της φετινής περιόδου της γρίπης, πόσο σοβαρή θα είναι και εάν διαφορετικά μέρη θα εμφανίσουν διαφορετικά επίπεδα αναπνευστικής νόσου στον πληθυσμό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης κάθε χρόνο είναι απαραίτητος και θα πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η έξαρση της γρίπης καθώς χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για την έναρξη της προστασίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια