GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης συμμετείχε στη Δημόσια Διαβούλευση για την επέκταση των ορίων απαγόρευσης θήρας στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Συμμετοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης στην Δημόσια Διαβούλευση για την επέκταση των ορίων απαγόρευσης θήρας στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής ...


Συμμετοχή του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης στην Δημόσια Διαβούλευση για την επέκταση των ορίων απαγόρευσης θήρας στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με προτάσεις και θέσεις που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, σε μελέτες και έρευνες και όχι σε υποθετικά σενάρια.

Το κείμενο των προτάσεων και των θέσεων του Συλλόγου που κατατέθηκε είναι το εξής:

Ως Διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης που εκπροσωπεί 1700 μέλη, δηλώνουμε αντίθετοι σε κάθε επέκταση των απαγορεύσεων θήρας που ισχύουν στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το εξαιρετικά αντικυνηγετικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση της θήρας στους υγροτόπους στην Ελλάδα περιφρονεί ότι, στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου, το κυνήγι συνεχίζει να αποτελεί μέρος συλλογικών αξιών, κουλτούρας, αλλά και πολύτιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής.

Και κυρίως πρόκειται για μια πολιτική που αγνοεί ότι, το νομοθετικό πλαίσιο βάση του οποίου διεξάγεται το κυνήγι στη χώρα μας, έχει πρόσφατα κριθεί και δικαιωθεί με τον πιο απόλυτο και τετελεσμένο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ πρόσφατα από το Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣτΕ).


Παρομοίως αβάσιμη είναι και η αναφορά της ΕΠΜ στην λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο και στα υγροτοπικά του συστήματα, η οποία παρουσιάζεται ως προς το μέγεθός της και την έντασή της, τουλάχιστον υπερβολική. Οι καταγραφές παραβατικότητας που σχετίζονται άμεσα με την δραστηριότητα της θήρας στην περιοχή, είναι ελάχιστες τα τελευταία χρόνια και σε αυτό συντέλεσε η δυναμική παρουσία της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων (Ομοσπονδίας και Συλλόγων) και η αγαστή συνεργασία τους με την δασική υπηρεσία και τον Φ.Δ., με σκοπό την αποτροπή και την πάταξη της λαθροθηρίας στο Ε.Π.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού συγκαλείται τα τελευταία χρόνια σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, υπό την αιγίδα της Δ/νσης Δασών Καβάλας, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να οργανώσει τις απαραίτητες δράσεις και ενέργειες, στα πλαίσια σχετικής εντολής του ΥΠΕΝ, για το σχέδιο φύλαξης της περιοχής από φαινόμενα λαθροθηρίας.

Οι εκτάσεις που ήδη απαγορεύονται για το κυνήγι στο Εθνικό Πάρκο Μακεδονίας-Θράκης, είναι τέτοιες σε έκταση και τόσες σε αριθμό, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προστασίας της άγριας πανίδας και η δραστηριότητα του κυνηγιού, όπου και όπως γίνεται σήμερα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δεν απειλεί και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους πληθυσμούς των διαφόρων ειδών και δεν χρήζει περαιτέρω περιορισμών και απαγορεύσεων.

Έτσι, τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από κοινωνικής και οικονομικής σκοπιάς, συντρέχουν λόγοι για τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά στις περιοχές που επιτρέπεται η άσκηση της θήρας στην προστατευόμενη περιοχή.

Με δεδομένο το γεγονός πως δεν παρουσιάζεται η απαιτούμενη τεκμηρίωση για τις νέες απαγορεύσεις θήρας που προβλέπονται στην Ε.Π.Μ., ζητούμε από τη μελετητική ομάδα να αφαιρέσει τους νέους περιορισμούς για τη θήρα από το τελικό κείμενο που θα παραδοθεί στο Υπουργείο και να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς σε ότι αφορά στο κυνήγι.

Δεν υπάρχουν σχόλια