GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δωρεάν Ενέργεια από τα Αρδευτικά Κανάλια της Ξάνθης

Μια πρόταση με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα

Μια πρόταση με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα

Η γη είναι πόρος αναντικατάστατος και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Ειδικά, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη μέσης και υψηλής παραγωγικότητας μειώνει την αυτάρκειά μας σε τρόφιμα και δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Πρέπει, πλέον, να σταματήσει αυτή η πρακτική και να περιοριστεί η σπατάλη γης.

Από την άλλη πλευρά η αύξηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος τόσο για την εθνική μας οικονομία και την γεωπολιτική ανεξαρτησία της χώρας μας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ΑΠΕ όμως απαιτούν χώρο.

Πρέπει να σκεφτούμε καινοτόμες λύσεις. Ο κάμπος της Ξάνθης διαθέτει εκατοντάδες χιλιόμετρα διευθετημένων αρδευτικών καναλιών. Ας δούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης τους ως δωρεάν γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν εκτάσεις, οι οποίες ήδη έχουν βγει εκτός παραγωγής και συγχρόνως δεν θα θυσιάζεται περαιτέρω γη, άκρως απαραίτητη για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Με μηδενικό κόστος γης, ελάχιστο κόστος σύνδεσης, ενιαία τμήματα μήκους πολλών χιλιομέτρων και πλάτους 10-15 μέτρων, η οικονομική αποδοτικότητα του σχεδίου θα είναι τεράστια.

Αν, δε, η σχετική πρωτοβουλία υλοποιηθεί στα πλαίσια Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή των Δήμων ή ΤΟΕΒ ίσως μπορούμε να εξασφαλίσουμε πολύ σημαντικά οφέλη για αγρότες ή φτωχά νοικοκυριά.

Ειδικά, ως προς τους ΤΟΕΒ, είναι προφανές ότι έχουν μεγάλες ανάγκες σε ρεύμα λόγω των ενεργοβόρων αντλητικών συστημάτων τους και η επένδυση σε μονάδες παραγωγής ενέργειας θα τους έδινε σημαντική ανάσα, προς όφελος όλων των αγροτών μελών τους, με διάχυση του οφέλους σε όλη την τοπική οικονομία.

Ήδη, η αρμόδια επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έκανε το πρώτο βήμα για την τεχνική διερεύνηση της ευκαιρίας αυτής. Το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων Υπουργείων (Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) προκειμένου να υπάρξει μια θεσμική κατοχύρωση του σχεδίου.

Εμείς από την πλευρά μας, στο νομό Ξάνθης, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η σχετική δημόσια συζήτηση και να ακολουθήσει μια πρώτη τεχνική προεργασία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πράγματα που γίνονται σε άλλες περιοχές της χώρας (βλ. Θεσσαλία), επ ωφελεία του αγροτικού κόσμου και της κοινωνίας εν γένει, να μην μπορούν να γίνουν και στη Θράκη.

  • Κώστας Τριανταφυλλίδης
  • Οικονομολόγος – Νομικός

Δεν υπάρχουν σχόλια