GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι 6 ασθένειες που ανησυχούν τους άνδρες

Όταν είμαστε νέοι, σπανίως ανησυχούμε για προβλήματα υγείας. Τα όποια θέματα τα ξεπερνούμε εύκολα και τα αποδίδουμε σε διάφορους άλλους παρά...


Όταν είμαστε νέοι, σπανίως ανησυχούμε για προβλήματα υγείας. Τα όποια θέματα τα ξεπερνούμε εύκολα και τα αποδίδουμε σε διάφορους άλλους παράγοντες. Όμως καθώς μεγαλώνουμε και ειδικότερα όταν φτάνουμε προς τα 40, τότε τα καμπανάκια για την υγεία αρχίζουν να ηχούν στα αυτιά μας και η κατάστασή του οργανισμού αρχίζει να μας απασχολεί. Όταν αρχίζεις να γκρινιάζεις εσύ ή φίλοι σου για θέματα υγείας τότε αντιλαμβάνεσαι ότι μεγαλώνεις.

Ειδικότερα για τους άνδρες, καθώς μεγαλώνουν, οι ανησυχίες μετατοπίζονται. «Οι άνδρες στα 50 τους ανησυχούν περισσότερο για κάποια καρδιακή νόσο ή για τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι άνδρες στα 60 τους ανησυχούν περισσότερο για τον καρκίνο του προστάτη και τον κίνδυνο άνοιας», αναφέρει ο ειδικός σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής της Κλινικής Κλήβελαντ των ΗΠΑ Raul Seballos. «Καθώς βλέπουν στο οικογενειακό ή συγγενικό/ φιλικό περιβάλλον θέματα υγείας, αναρωτιούνται ποια μέτρα μπορούν να λάβουν, δυνητικά, για την αποφυγή τους» προσθέτει και κατατάσσει τα κορυφαία προβλήματα υγείας που απασχολούν τους άνδρες ενώ παράλληλα προσφέρει συμβουλές για τον έλεγχο και την πρόληψη.

Καρκίνος του προστάτη και υπερτροφία: «Η συζήτηση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη είναι σε εξέλιξη», αναφέρει ο Δρ Seballos. «Ενώ ένας στους έξι άνδρες θα προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι περισσότεροι άνδρες δεν θα πεθάνουν από αυτήν την πάθηση. Συζητήστε τον κίνδυνο και τα οφέλη της εξέτασης με το γιατρό σας. Θα πρέπει να εξετάσει και να ελέγξει το οικογενειακό ιστορικό και εάν έχετε πατέρα ή αδελφό που ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη νωρίς γιατί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει μια απλή εξέταση αίματος για το PSA (τεστ προστατικού αντιγόνου που μετρά το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου αντιγόνου στο αίμα σας), γενικά από την ηλικία των 50. “Έχοντας ένα υψηλό επίπεδο PSA δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, καθώς υπάρχουν και άλλες αιτίες για ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο PSA, όπως καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, καλοήθεις λοιμώξεις του προστάτη ή φλεγμονή. Αν έχετε συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα, όπως μια πιο αργή ροή ούρων, ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης, συχνουρία, αναζητήστε μια αξιολόγηση από το γιατρό σας.

Καρδιακές παθήσεις (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη): Αν υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου στην οικογένειά σας ή εάν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ή της χοληστερόλης σας είναι υψηλά ο γιατρός σας θα σας συστήσει φάρμακα για να μειωθούν τα επίπεδα της πίεσης και της χοληστερόλης στο αίμα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για το αν η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει.

Στυτική δυσλειτουργία και επίπεδα τεστοστερόνης: Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ κοινή πάθηση, ειδικά για τους άνδρες που πάσχουν από διαβήτη ή είχαν αφαιρέσει τον προστάτη τους. Επειδή οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να συζητήσουν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σας με το γιατρό τους πριν να αναζητήσουν φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες ανησυχούν επίσης για τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Διαχείριση βάρους και η ηλικία: Ένα ακόμη θέμα υγείας που απασχολεί τους άνδρες είναι τα κιλά. Καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με τα χρόνια, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τρώτε μικρότερες μερίδες υγιεινών τροφίμων. Η άσκηση γίνεται επίσης όλο και πιο κρίσιμη για τη διατήρηση της ευελιξίας και της κινητικότητας. Η άσκηση θα βοηθήσει να αποφύγετε το περιττά κιλά αλλά και τα προβλήματα, όπως ο διαβήτης Τύπου 2 και η αρθρίτιδα.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Σήμερα αποτελεί το μείζον πρόβλημα υγείας στο δυτικό κόσμο, ώστε να θεωρείται πανδημία. Είναι μια σιωπηλή ασθένεια και θα χρειασθεί μέχρι και 10 χρόνια για να προκαλέσει συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν σε γιατρό. Ο Διαβήτης Τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης και απώλεια άκρου. Αν έχετε προδιαβήτη, μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και αυξάνοντας το επίπεδο δραστηριότητάς σας μπορείτε να επαναφέρετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Εκτός από τον έλεγχο του βάρους σας, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, είναι κρίσιμο να σταματήσετε το κάπνισμα για να μειώσετε τους κινδύνους επιπλοκής από τη νόσο.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά είναι: αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι–α-, σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση, απώλεια της όρασης, ζάλη, ή προβλήματα με το περπάτημα, την ισορροπία ή το συντονισμό στις κινήσεις.

«Θυμηθείτε, ότι είναι καλό για την καρδιά είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο», λέει ο Δρ Seballos. Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όντας σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι μειώνεται επίσης τον κίνδυνο για άνοια, ενώ οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και τα check-up θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία και την ευρωστία σας καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά.

Πηγή:healthnet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια