GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ για τον προϋπολογισμό 2023 της Περιφέρειας

Στα χνάρια του κρατικού προϋπολογισμού, που τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους, κινείται και ο φετινός προϋπολογισμός ...


Στα χνάρια του κρατικού προϋπολογισμού, που τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους, κινείται και ο φετινός προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μέσα στα πλαίσια του «δημοσιονομικού κορσέ» που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με κάθε είδους «κόφτες» και το Οικονομικό Παρατηρητήριο για την Τοπική Διοίκηση να κρέμονται ως «λαιμητόμοι» πάνω από τις λαϊκές ανάγκες, η διοίκηση διαμορφώνει ένα ακόμα εργαλείο στην υπηρεσία της πολύπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των Δήμων και της Περιφέρειας σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών. Κατευθύνει το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι’ αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και δράσεις με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα έσοδα προέρχονται κατά 75% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), χρήματα δηλαδή από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, χρήματα του ελληνικού και των ευρωπαϊκών λαών, που θα κατευθυνθούν απευθείας στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων, για έργα και υποδομές μακριά από τις πραγματικές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, όπως αποδείξαμε και κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος. Ωφελημένοι σε κάθε περίπτωση θα βγουν οι όμιλοι στις Κατασκευές, τον Τουρισμό, τη Μεταποίηση, τις Μεταφορές.

Δίπλα στα 150 εκατομμύρια του ΠΔΕ πρέπει να συνυπολογίσουμε τον πακτωλό εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027, ύψους 640 εκ. για την ΠΑΜΘ, χρήματα επίσης από τις τσέπες των λαών της ΕΕ και της χώρας μας. Η διαχείριση τους γίνεται από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Ταμείο και δεν αποτυπώνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό ή το τεχνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για πόρους που, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της διοίκησης της Περιφέρειας, υλοποιούν την «αναπτυξιακή στρατηγική» μέσω των προτεραιοτήτων που έχουν συμφωνήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Σε αυτή τη στρατηγική τους συμφωνία βασίζονται οι στόχοι η ΠΑΜΘ να καταστεί ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος, ο τουρισμός να αναπτυχθεί προς όφελος των μεγαλοξενοδόχων, ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό και να προσδεθεί περισσότερο με τη μεταποίηση και το εμπόριο, με βασικό εργαλείο την ΚΑΠ της ΕΕ που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρούς και μεσαίους και συγκεντρώνει γη, καλλιέργειες και υποδομές σε λίγα χέρια. Σε αυτή τη στρατηγική τους συμφωνία ξεχωρίζει η μετατροπή της περιοχής σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και στόχο αντιποίνων από τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Το υπόλοιπο 25% των εσόδων προέρχεται από τα ίδια έσοδα (απευθείας δηλαδή από τις τσέπες του λαού της περιοχής μέσω της ανταποδοτικής λειτουργίας) και από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ και κρατικές επιχορηγήσεις που χρόνο με το χρόνο βαίνουν διαρκώς μειούμενα), δηλαδή από τον κρατικό κορβανά στον οποίο συνεισφέρουν, με τους άμεσους φόρους, κατά 95% τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και μόνο κατά 5% οι επιχειρήσεις, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των έμμεσων φόρων βαραίνει τις πλάτες του λαού.   

Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας αποδεικνύεται και από το σκέλος των εξόδων, όπου το μεγάλο κομμάτι της πίτας κατευθύνεται στο ΠΔΕ, όπου μαζί με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, διαμορφώνουν τη δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων για το «πάρτι» κερδών των μονοπωλίων.

Αυτή είναι η πολιτική που θέλει υποστελεχωμένες και χωρίς πόρους και μέσα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις παρεμβάσεις (πχ συντήρηση οδικού δικτύου) να ανατίθενται σε εργολάβους. Η χρηματοδότηση για αυτές προέρχεται από το ισχνό 25% του προϋπολογισμού! Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερη πρόβλεψη για την εντεινόμενη ενεργειακή ακρίβεια που επηρεάζει και τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Σε ισχύ μάλιστα βρίσκεται και η εκβιαστική – με απόφαση της κυβέρνησης – μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%, που η περιφερειακή αρχή έσπευσε να εφαρμόσει αδιαμαρτύρητα!

Με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις τα τελευταία 20 χρόνια και το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης σε όλους τους βαθμούς, μεταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, χωρίς όμως τους αναγκαίους πόρους. Έτσι ένα μεγάλο μέρος από το ισχνό αυτό 25% των εσόδων κατευθύνεται σε ανελαστικές δαπάνες, όπως οι μαθητικές μεταφορές, με τα γνωστά κάθε χρόνο προβλήματα.

  • Ορισμένα μόνο κραυγαλέα παραδείγματα:

Για τις λειτουργικές δαπάνες των προνοιακών ιδρυμάτων διατίθεται συνολικά το ποσό των 198.000 ευρώ. Πως να μην στενάζουν οι ελάχιστες και υποστελεχωμένες προνοιακές δομές της περιοχής μας;

Για τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, εν μέσω πανδημίας, διατίθενται μόλις 998.650 ευρώ!

Για δαπάνες αγροτικών δραστηριοτήτων και δασοπροστασία προβλέπονται μόλις 49.000 ευρώ για όλη την Περιφέρεια! Και αυτή η εισήγηση έρχεται λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος στη Ροδόπη και λίγους μήνες μετά το έγκλημα στη Δαδιά στον Έβρο!

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ανάγκη από περιφερειακή και δημοτικές αρχές, που από τη θέση της αντιπολίτευσης ενάντια σε κάθε αστική κυβέρνηση, θα διεκδικούν χρηματοδότηση από το κράτος στο ύψος των αναγκών, τα οποία άλλωστε είναι λεφτά από τις δικές του τσέπες.

  • Μια χρηματοδότηση που θα κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών του για:

Αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και αντιπυρική προστασία. Με τα απαραίτητα έργα υποδομής, τους καθαρισμούς ρεμάτων με συστηματικότητα, πρόγραμμα και σχέδιο και όχι τα «μπαλώματα» που προβλέπει η σημερινή διοίκηση. Με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα σε Έβρο και Τενάγη Φιλίππων, σε όλη την περιοχή. Με διανοίξεις δασικών δρόμων, καθαρισμούς, αντιπυρικές ζώνες για να μην ξαναζήσουμε δράματα όπως τα τελευταία χρόνια σε Θάσο, Δαδιά, Παπίκιο όρος κλπ. Με στελέχωση των υπηρεσιών και εξοπλισμό σε μέσα και μηχανήματα και όχι με αναθέσεις σε εργολάβους, στο όνομα ότι «δεν έχουμε μέσα». Με αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα σε σχολεία και μονάδες υγείας, κτίρια μαζικής προσέλευσης πολιτών. Με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου διαπιστωθούν προβλήματα.

  • Πρόγραμμα σχολικής στέγης με ανέγερση νέων σύγχρονων κτιρίων.

Έργα ύδρευσης (ορεινός όγκος Σουφλίου, Ροδόπης, Ξάνθης, νιτρικά στους Φιλίππους Καβάλας).

Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο σε όλη την περιοχή, κατασκευή φραγμάτων, αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. 

Άμεσες παρεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αποκατάσταση γεφυρών, οδοστρώματος, οδοφωτισμού και σήμανσης. Κατάργηση όλων των διοδίων.

Δαπάνες για υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος. Σύγχρονες μονάδες παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, ιδιαίτερα όπου δραστηριοποιούνται βιομηχανικές μονάδες. Αντίστοιχα μέτρα για δασικά οικοσυστήματα, λίμνες και ποτάμια. Για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ιδιαίτερα στο Θρακικό Πέλαγος (έλεγχος επιπτώσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του FSRU στην Αλεξανδρούπολη).

Κοινωνική πολιτική μακριά από τον ψευδεπίγραφο «εθελοντισμό» επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ. Ουσιαστική στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών που στενάζουν από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος του λαού, κατάργηση του ΠΕΣΔΑ, να μην προχωρήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα ανατολικά της Καβάλας με την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Καμία ιδιωτική πρωτοβουλία ή ΣΔΙΤ. Υπηρεσίες καθαριότητας πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό. Το κόστος να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι στα χαράτσια της ΔΙΑΜΜΑΘ. Ρητός και απόλυτος αποκλεισμός της καρκινογόνας καύσης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης της ΠΑΜΘ για το 2023 και καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους νέους και τις νέες να εντείνουμε τη δράση μας και τους αγώνες μας ενάντια στην πολιτική, που από τη μία μας καταληστεύει με όλους τους τρόπους (μισθοί και συντάξεις με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, δηλαδή μειώσεις, φοροαφαίμαξη από το κεντρικό και το τοπικό κράτος, ανταποδοτική λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών) και από την άλλη μας πετάει τα ψίχουλα των διαφόρων pass, που δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Αυτή την πολιτική την υλοποιεί και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες και με αυτήν συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Απέναντι στη διοίκηση της Περιφέρειας, που και με τον προϋπολογισμό που προτείνει, μας καλεί, όπως η κυβέρνηση, να «προσαρμοστούμε ή να πεθάνουμε», απαντάμε με τις «σημαίες» των διεκδικήσεων του λαού μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με τις σημαίες των αγώνων μας, εκεί όπου τελικά θα κριθεί το δίκιο.

Κλιμακώνουμε μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη. Οι συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου να αποτελέσουν τον επόμενο μεγάλο σταθμό για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στο βούρκο των παρακολουθήσεων και της καταστολής, ενάντια στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και όλης της περιοχής σε «Σούδα του Βορρά».  

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

  • Μιχαηλίδης Σιδέρης
  • Στεφανίδης Γιάννης
  •  Συμεωνίδης Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια